Skip to content
Menu

Japonya başbakanının, Meclise bir yasa tasarısı sunmada zorlu yolu

AMERİKA BÜLTENİ (30 Ekim 2018)

Japonya tarihinin en güçlü başbakanlarından biri olan iktidardaki Liberal Demokrat Parti genel başkanı ve başbakan Şinzo Abe, çok önem verdiği göçmenlik yasa tasarısını Meclis’e sunabilmek için partisini ikna etme mücadelesinde ilk engeli geçti.

Şinzo Abe’nin nitelikli göçmenlere ülkede kalmayı kolaylaştıran ve niteliksiz göçmenlere de ülkeye gelip 5 yıla kadar kadar çalışma vizesiyle kalmayı kolaylaştıran yasa teklifi, parti kuralları gereği, partinin tasarısına dönüşebilmek için Japonya Meclisi’ne sunulmadan önce parti içindeki zorlu engelleri aşmak zorunda.

LDP Genel Başkanı Abe’nin teklifin, ilk durağı olan Liberal Demokrat Parti adalet işleri komisyonunda 4 saat süren çok hararetli tartışmalardan sonra oy çokluğuyla kabul edildi. Komisyon, teklifin bir yasa tasarısına dönüşmesi için partinin genel meclisine sevk etmeyi oy çokluğuyla kabul etti. Ancak tasarının, bundan sonraki durağı olan LDP Parti Meclisinde çok daha yüksek tonlu bir muhalefetle karşılaşması olasılığı yüksek ve bazı değişikliklere uğrayabileceği belirtiliyor. Tasarı LDP Parti Meclisinde kabul edilip ardından kabinenin onayını alabildikten sonra, partinin yasa tasarısı olarak Japonya Meclisine sunulacak.

Tasarının, özellikle nitelikli göçmenlere, aileleri ile beraber ilk 5 yıldan sonra da ülkede kalma izni veren kısmı parti içinde milletvekillerinin bir kısmının muhalefetine uğruyor. İtirazcı milletvekilleri, bunun ‘kalıcı göçmen statüsünü’ genişleten bir arka kapı uygulaması olduğunu savunuyor. Tasarıya göre niteliksiz göçmenler ülkede en fazla 5 yıl kalabilecek. 

Abe’nin teklifi kendi iktidar partisinin ana karar organı olan parti meclisinde Çarşamba günü görüşülerek oylanacak. Abe’nin Meclis’in kapanacağı 10 Aralık’tan önce yasayı çıkarabilmek için Parti Meclisinden sonra en geç Cuma günü bakanlar kurulunun da onayını alarak tasarıyı 8 Kasım’a kadar Japonya Meclisine sunması gerekiyor.

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz