Skip to content
Menu

Çin nüfusu 70 yıl aradan sonra ilk kez azaldı

AMERİKA BÜLTENİ (6 Ocak 2018)

Tek çocuk politikasının sona ermesine rağmen Çin nüfusunun, 70 yıl aradan sonra ilk kez 2018 yılında azaldığı açıklandı. Nüfus krizinin, yavaşlayan ekonomi üzerindeki baskıyı da artırması bekleniyor.

On yıllardır dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de günümüzde 1,4 milyara ulaşmış nüfustaki artışı frenlemek için 1979 yılından beri tek çocuk politikası uygulanıyordu. Ancak 2016 yılından itibaren Çinli çiftlere ikinci çocuk sahibi olma izni de verildi

Wiconsin Üniversitesinde çalışmalarını sürdüren Çinli nüfus uzmanı Yi Fuxian’ın açıkladığı verilere göre Çin’de 2018 yılında ölüm sayısı 11,58 milyon olurken, nüfus 1,27 milyon azaldı. 

Çin nüfusunun 1949’da komünist Çin kurulduğundan beri ilk kez 2018 yılında azaldığına dikkat çeken Yi, tek çocuk politikasına karşıtlığıyla biliniyor. Yi, Çin hükümetinin, iki çocuğa kadar izin politikasını da bırakıp insanların ‘yatak odasından tamamen çekilmesi gerektiğini’ savunuyor. Yi raporunu, Pekin Üniversitesi ekonomistlerinden Su Jian ile Çin Ulusal Sağlık Komisyonu verilerini inceleyerek hazırladı. Çin devletinin kendi 2018 resmi nüfus verilerini ise bu ay sonunda açıklaması bekleniyor. 

‘Çin değil Hindistan dünyanın en büyük ekonomisi olacak’

Çin’deki nüfus krizi ülkenin ekonomik geleceği konusundaki belirsizliği de artırıyor. Ülkede iş gücü azalırken, sosyal güvenlik kaynaklarından geçinecek yaşlı nüfus da hızla artıyor. Profesör Yi’ye göre günümüzde emekli maaşı ile geçinen her yaşlı için 7 kişinin çalışarak sosyal güvenlik fonlarına para akışı yaptığuı günümüzün aksine bu sayı 2030 yılında 4’e düşecek. 

‘’Bu gidişatla ABD ekonomisini geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacak ülke Çin değil, Hindistan olacak’’ diye konuşan Yi’ye göre bunun temel nedeni, Hindistan nüfusunun çok daha genç bir nüfus olması. 

Yi, Çinin ekonomik dinamizmindeki düşüşün artarak süreceğini belirterek bunun da nihayetinde küresel ekonomi üzerinde oldukça negatif bir etkiye neden olacağını da uyarılarına ekledi.  

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz