Skip to content
Menu

Türkmenistan devlet başkanı oğlunun görevini değiştirdi

Türkmenistan devlet başkanı bir seçim sırasında oyunu kullanırken oğlu Serdar Berdimuhammedov ve torunları da ona eşlik ediyor.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Aralık 2019)

Türkmenistan’da devlet başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, kendisinden sonra devlet başkanlığının halefi olarak görülen oğlunun görevini 2 Ocak günü yayınladığı devlet başkanlığı kararnamesi ile değiştirdi. Halen Dışişleri Bakan Yardımcısı olan 1981 doğumlu Serdar Berdimuhammedov kararname ile Ahal Vali Yardımcısı yapıldı. 

Ahal, Berdimuhammedov ailesinin ve Türkmenistan’ın neredeyse bütün yönetici elitinin memleketi. Atamanın gerekçesi belirtilmedi. Ama halen aynı zamanda Türkmenistan Parlamentosunun da en üst düzey üyelerinden biri olan Serdar Berdimuhammedov’un gelecekte devlet başkanlığı halefliği yolunda bir hazırlık olarak değerlendiriliyor. Türkmenistan gözlemcileri, 37 yaşındaki oğul Berdimuhammedov’un farklı devlet kademelerinden görevlendirilerek devlet başkanlığına daha iyi hazırlanmasının amaçlandığı yorumu yapıyor. 

Uzun süre Türkmenistan Karate Federasyonu başkanı olması dışında gözünden uzak duran Berdimuhammedov, dış politika deneyimi kazanması için Mart 2018’de Dışişleri Bakanlığı yardımcılığına atanmıştı. Türkmenistan televizyonunun ve ülke medyasının her faaliyetini haber yaptığı tek Parlamento üyesi de Serdar Berdimuhammedov.

Başkanın şarkıyı Almanca söylemesi merak konusu oldu

Öte yandan ülkenin kitapları en çok satan yazarı, en iyi atıcısı ve en iyi at binicisi olan, halter kaldıran, DJ’lik yapan Devlet Başkanı Berdimuhammedov bir diğer yeteneği olan şarkıcılığını da bir kez daha gösteren videosuyla da ilgi çekiyor. Berdimuhammedov, ülkenin yeni yılını, torunu Kerimkul ile birlikte sözlerini kendi yazdığı ‘Rüyam’ adlı şarkıyı seslendirerek kutladı. Torununun İngilizce söylediği şarkıda Devlet Başkanının kendisine ait kısımları Almanca okuması ise dikkat çekti. Türkmenistan devlet başkanı Almanya’ya sık sık gayrıresmi ziyaretleri ile biliniyor. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerinden birine sahip ülkenin milyarlarca dolarının Almanya bankalarında tutulduğu da dünya medyasına sık sık yansıyan iddialar arasında.