Skip to content
Menu

Kilisede pazar ayinine bombalı saldırı; 20 kişi öldü 111 yaralı

AMERİKA BÜLTENİ (27 Ocak 2019)

Filipinlerin güneyinde bir Katolik kilisesine bugün Pazar ayini sırasında düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda ibadet için kilisede bulunanlardan 20 kişi öldü. İkiz saldırıda 111 kişi de yaralandı. 

Görgü tanıkları ilk bombanın Jolo Katedralinin içinde patladığını, yaralılar da dahil ibadet etmekte olan kalabalığın panik halinde çıkış kapısına yöneldiğini belirttiler. Bu sırada kilise önünde güvenlik önlemi alan askerler ise giriş kapısına yöneldi. Çok daha büyük can kaybına neden olan ikinci bomba ise herkesin yöneldiği sırada kilisenin ana giriş kapısında meydana geldi.  Ölenlerden 5’inin asker olduğu açıklandı. 

Jolo Adası, Abu Sayyaf terör örgütünün eylem alanlarından biri. 1997 yılında bölgenin Katolik Baş Piskoposu Benjamin de Jesus da aynı katedralin bahçesinde uğradığı silahlı saldırı ile öldürülmüştü. 

Saldırının, büyük bölümü Katolik olan Filipinlerde, güneydeki azınlık Müslüman toplumunun bağımsızlığını savunan örgütlerle hükümet arasında, bugüne kadar 150 binden fazla insanın ölümüne yol açan 50 yılllık gerilimin bitirilmesi umudu doğuran otonomi anlaşmasından bir hafta sonra gerçekleşmesi dikkat çekti. Müslümanların çoğunun desteklediği anlaşmayı, patlamanın meydana geldiği Jolo adasının da içinde olduğu Sulu bölgesindeki Müslüman fraksiyonlar reddediyordu. Bu fraksiyonlarda çok sayıda Ortadoğulu ve Asyalı militan da yer alıyor.  Abu Sayyaf militanları halen Jolo yakınlarındaki tropic ormanların içinde bulunan üslerinde biri Hollandalı, ikisi Malezyalı, biri Endonezyalı ve biri de Filipinli beş kişiyi rehin tutuyor.