Skip to content
Menu

Her yıl sadece California’dan 1 milyon Amerikalı Meksika’ya geçiyor

AMERİKA BÜLTENİ (12 Şubat 2019)

ABD – Meksika sınırı sık sık Meksika’dan ABD’ye geçmeye çalışanlarla ülke gündeminde yer alıyor ancak bu sınırda trafik iki yönlü. ABD resmi rakamlarına göre sadece California eyaletinden Meksika’ya geçen Amerikalı sayısı yılda 1 milyonu aşıyor. Üstelik, bu Amerikalıları Meksika sınırına yönelten şey de güneyden gelen trafiğin motivasyonuyla aynı: Yoksulluk. 

Milyonlarca Amerikalı, başta sağlık hizmeti ve reçeteli ilaçları ucuza elde etmek olmak üzere değişik ekonomik nedenlerle güney geçiyor. 

Bu kişilerden biri de Los Angeles yakınlarında yaşayan Michelle Fenner. NPR’a konuşan Fenner, 9 yıldır diyabet hastası oğluna her gün insülin iğnesi yapmak zorunda. Üç aylık insülinin ABD’de maliyeti 3500 dolar. Buna çözüm arayan Fenner’ın aklına Meksika’nın Tijuana kentinin karayolunda sadece iki buçuk saat uzaklıkta olduğu gelir. Üç aylık insülinin Meksika’daki maliyeti ise sadece 600 dolar. 

ABD’de her yıl 300 binden fazla Amerikalı sağlık tedavisi için yurt dışına gidiyor. Dünyanın bir çok yoksul ülkesinin aksine ABD’de yurt dışına tedaviye gidenler, gelir düzeyi düşük kesimler. 

Bu durum ‘ilaç ve hastane turizmi’ sektörünün doğmasına neden oldu. Örneğin, Utah eyaletinin Kamu Çalışanları Sağlık Planı çerçevesinde geçtiğimiz Aralık ayında bir Eczane Turizmi Programı bile oluşturuldu. Programın hazırladığı maliyeti yüksek 13 reçeteli ilaçtan birini sürekli kullanmak zorunda olanlar, tur aracılığı ile uçakla San Diego kentine oradan da otobüsle Tijuana’daki hastanelere götürülüyor. Bu şekilde 3 aylık ilaç tedariki yapmaları temin ediliyor. Yol ücreti ise sigorta şirketince karşılanıyor. 

Bu 13 ilacın her birinin kullanıcısına ABD’deki aylık maliyeti 4500 dolarken, Meksika’da bu maliyet yüzde 60 daha düşük. 

ABD yasalarına göre, bireylerce, kişisel kullanım için yurt dışından ilaç ithali yasak. Ancak ABD İlaç ve Gıda Dairesinin web sitesinde bunun hangi durumlarda yasal olabileceği tek tek belirtiliyor

Yine ABD Gümrük ve Hudt Dairesi de yurt dışından alınmış ilacın nasıl getirilebileceği konusunda detaylı bir açıklamayı web sitesindenyayınlıyor. 

Ancak, uygulamada, bugüne kadar yurt dışı seyahatinde reçeteli ilaç aldığı için dönüşte gümrüğe takılmış tek bir kişi bile henüz yok. Hukuçu Nathan Cortez, NPR’a yaptığı açıklamada, devletin ilgili kurumlarının, vatandaşların yurt dışı seyahatlerinde kendilerine birkaç ay yetecek ilaç almalarına bilerek görmezden geldiğini düşünüyor. 

Bu konuda tek endişe ise ilaçların kalitesi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmekte olan ülkelerdeki ilaçların en az yüzde 10’u standartların altında veya tahrif edilmiş içeriğe sahip. Bu yüzden Utah eyaletinin resmi eczane turzimi gibi bazı programlar, hastaları sadece belli kalitedeki Meksika hastanelerine götürüyor. 

Her ne kadar ABD’li yoksulların sağlık turizminin en önemli destinasyonu olsa da tek yer Meksika değil. Kanada da bu konuda oldukça fazla Amerikalıyı kendisine çekiyor. Bir Amerikalı NPR’a, ABD’de 700 dolar olan insülin enjeksiyon kaleminin bir kutu fiyatının Kanada’da 65 dolara olduğuna dikkat çekiyor. Diyabetik kızı için sürekli enjeksiyon kalemi satın almak zorunda olan Lija Greenseid, araştırdığında dünyadaki hemen her ülkede fiyatın ABD’dekinden çok daha düşük olduğunu gördüğünü belirtiyor. Aynı bir kutu enjeskiyon kalemini, Almanya’da 73 dolara, Telaviv’de 57 dolara, Yunanistan’da 51 dolara ve İtalya ile Tayvan’da 40 dolara temin etmek mümkün. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz