Skip to content
Menu

Suudi Arabistan tarihinde ilk kez bir kadını büyükelçi atadı

AMERİKA BÜLTENİ (25 Şubat 2019)

Suudi Arabistan krallığı tarihinde ilk kez bir kadını büyükelçi görevine atadı. Suudi Arabistan’ın yeni ABD Büyükelçisinin Prenses Rima bint Bender el-Suud olacağı açıklandı. Atamanın, Kralın yurt dışında olması nedeniyle ona vekalet eden veliaht prens Muhammed Bin Salman tarafından yapıldığı kaydedildi. Prenses Rima görevi, Savunma Bakan Yardımcılığına atanan, Veliaht Prens Salman’ın kardeşi Halid bin Selman’dan devralacak.

Prenses Rima, krallığın 1983’ten itibaren 22 yıl boyunca Washington Büyükelçiliğini yürüten Prens Bender bin Sultan Abdulaziz’in kızı. 40 yıl boyunca ülkenin dışişleri bakanlığını yürüten Suud el Faysal’ın ise yeğeni. 

Prenses Rima’nın büyükelçiliğe atanması, ülkenin kadın haklarını tanıma açılımında sembolik bir adım olsa da bir başka çok önemli sorunun gölgesinde kalacak. Suudi yasalarına göre Prenses Rima, eğer hanedanlık mensubu olmasaydı, yurt dışına çıkarken veya bir işte çalışmaya başlarken, kocasının veya erkek velisinin yazılı onayına sahip olmak zorunda olacaktı. Suudi Arabistan’ın kadınları aşağılayan bu yasası, geçtiğimiz ay Rahaf Muhammed el-Kanun adlı genç bir kızın ülkeden dramatik kaçış öyküsü ile dünya gündemine yeniden gelmişti. Bununla beraber Prenses Rima, kadın hakları savunmasının ülkedeki en güçlü seslerinden biri olarak biliniyor.

Bazı yorumcular ise, bu atamanın ülke içine yönelik bir değişimden çok ülkenin kadın hakları konusunda dünyadaki sorunlu imajı ile Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul konsolosluğu binası içinde öldürülmesinden dolayı ABD’de oluşan imajı düzeltme çabası olarak yorumluyor.

1975 yılında Riyad’da doğan Rima, ABD’de George Washington Üniversitesi Müze Araştırmaları bölümünden mezun oldu.