Skip to content
Menu

Siyasi muhalifine ‘terörist’ yaftası büyük tepki topluyor

AMERİKA BÜLTENİ (3 Mart 2019)

Amerikan politikası kutuplaşmış ikliminin bile yadırgadığı düzeyde bir politik kampanyanın şokunu yaşıyor. Cumhuriyetçi Partinin West Virginia teşkilatının, Demokrat Partililerin ‘teröristlere’ oy verip milletvekili seçtiğini iddia eden posteri büyük tepki çekiyor.

11 Eylül’e ait bir fotoğrafa Minnesota’nın Müslüman milletvekili İlhan Omar’ın fotoğrafı da montajlanarak, İlhan Omar’ın ağzından Amerikan halkına şöyle hitap ediliyor:

”Asla unutmayacağız demiştin! Ben unuttuğunuzun ispatıyım!”

Siyasi görüş ayrılığının, resmi bir parti teşkilatı tarafından ‘terörizm destekçiliği‘ olarak lanse edilmesi ve sırf Müslüman diye bir politikacının 11 Eylül terörü ile ilişkilendiren nefret suçu önce, posterin asıldığı West Virginia Kongresini karıştırdı. Postere ilk tepkiyi, Demokrat Partili eyalet milletvekili Mike Pushkin gösterdi. Yahudi kökenli Pushkin, ‘‘1933 yılı Berlin’inde de aynı posteri benim gibiler için yapıyorlardı’‘ açıklamasında bulunarak, gidişatın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Tartışma sırasında sinirlenerek Meclis genel kurul kapısını tekmeleyen milletvekili Mike Caputo, daha sonra öfkesini kontrol edemediği için Meclis’ten özür diledi ancak kurallar gereği milletvekiline disiplin cezası verileceği öğrenildi. Öte yandan tartışmalar sırasında ‘bütün Müslümanlar teröristtir’ ifadesini kullandığı iddia edilen Meclis güvenlik amiri Anne Lieberman da Demokrat milletvekillerinin tepkisinden sonra öğleden sonra istifa ettiğini açıkladı.

Tartışma ve kavgada Genel Kurulun bir güvenlik görevlisi de yaralandı. Bazı yerel Cumhuriyetçi Partililerin ise posteri, ‘ifade özgürlüğü hakkının kullanılması’ olarak savunması dikkat çekti. Ancak Eyalet Meclisinin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Roger Hanshaw da postere tepki göstererek, ”Virginia Temsilciler Meclisi, ayrımsız olarak her türlü nefret söylemini reddeder” diye konuştu. Öte yandan tepkilerden sonra Cumhuriyetçi Parti West Virginia teşkilat başkanı da yazılı açıklama yaparak, ‘her türlü nefret söylemini kınıyoruz’ dedi.

İlhan Omar ise, bir milletvekilinin terörist olarak nitelendirilmesinin eyalet politikacılarınca güçlü bir tepkiyle karşılanmamasını eleştirdi. Omar, hergün benzin aldığı benzin istasyonuna da ”İlhan Omar’a suikast” yazısı yazıldığını ve beyaz ırkçı grupların ‘hedef listesi’nde olduğunu da açıkladı.

Nefret posteri, Amerikan sosyal medyasında da büyük bir tepki görüyor.