Skip to content
Menu

Pelosi; ‘’Trump’ın azlinden yana değilim, kendisi böyle bir mücadeleye değmez’’

AMERİKA BÜLTENİ (11 Mart 2019)

ABD Temsilciler Meclisinde çoğunluğun Demokrat Partinin eline geçmesinden sonra Demokratların, ABD Başkanı Donald Trump hakkında bir ‘başkanlıktan azil’ süreci başlatıp başlatmayacağı politikanın en kritik gündemlerinden biri haline gelmişti.

Böylesi bir işlemin merkezindeki isim olan Meclis Başkanı Nancy Pelosi, Washington Post gazetesinde yayınlanan röportajı ile, bu konudaki düşüncesini ilk kez kamuoyu ile paylaştı.

‘’Ben Trump’ın azledilmesinden yana değilim’’ diye konuşan Pelosi şöyle devam etti:

‘’Azil konusu oldukça kutuplaştırıcı bir konu. İki partinin beraber hareket etmesine neden olacak kadar şok edici bir gerçek ortaya çıkmadıkça böylesi bir yola girmememiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ülkeyi daha da bölecek. Ve Trump böylesi bir şeye değmez.’’ 

Meclis Başkanı Pelosi, bununla beraber, Trump’ın, ‘’entelektüel olarak, ahlak olarak ve öğrenme yeteneği yönünden ABD başkanlığına ehil olmadığını’’ da söyledi. 

Aylardır partisinin bu konuda baskısı altında olan Pelosi ilk kez bu konuda somut bir açıklamada bulunuyor. 

Pelosi’nin açıklamasının yayınlanmasından sonra bazı Demokratlardan itirazlar bazılarından ise destek açıklamaları geldi. Maryland Milletvekili Jamie Raskin, CNN’e yaptığı açıklamada, ‘’Anayasa, rüşvet, vatana ihanet ve ağır cezalık suçlar işlenmesi halinde azil öngörüyor. Birisinin buna değip değmemesi değil, Anayasanın uygulanıp uygulanmaması temel kriter olmalı.’’ yorumunda bulundu. 

Meclis İstihbarat Komitesi Başkanı milletvekili Adam Schiff ise Pelosi ile hemfikir olduğunu ve sonuca ulaşmayacak bir azletme girişiminin, kutuplaştırmayı daha da derinleştirmekten ve böylece Trump’ın ekmeğine yağ sürmekten başka bir işe yaramayacağını savundu. 

Bred Sherman de, Pelosi’nin ‘’O buna değmez’’ ifadesine tepki göstererek, ‘’Bu işlem Trump buna değip değmediği için değil Anayasa için yapılır’’ dedi. 

Meclis Demokrat grubunun liderlerinden New York milletvekili Hakeem Jeffries ise, Meclis’teki 239 Demokrat milletvekilinin bile çoğunluğunun, böylesi bir azletme girişiminin şu aşamada gerekliliğine inanmadığı bir ortamda buna yoğunlaşmanın doğru bir politika olup olmayacağının iyice tartılması gerektiğini söyledi. 

ABD Başkanlarının azil işlemini başlatmaya yetkili organ Temsilciler Meclisi. Temsilciler Meclisi azil işlemine karar verdiğinde ABD Senatosu, Yüksek Mahkeme başkanının başkanlığında Yüce Divana dönüşerek azil kararı veya başkanın beraatine ve görevinin devamına karar veriyor. 

ABD Temsilciler Meclisi tarih boyunca sadece iki kez azil işlemine karar verdi. 1868 yılında Andrew Johnson ve 1998 yılında Bill Clinton için Temsilciler Meclisi görevden azli kabul etti. Ancak her iki Başkan da Senato’da, azledilmeye yeterince oy çıkmayınca görevine devam etti. 

1974 yılında Richard Nixon için Mecliste azil oylaması yapılmadan hemen önce, azlin hem Meclis’te hem de Senato’da büyük çoğunlukla kabul edileceğini gören Nixon’un istifa etmesiyle yarım kaldı. 

ABD Başkanlarının hangi durumlarda ve nasıl görevinden azledilebileceği ile ilgili detaylı bilgiyi BURADAN okuyabilirsiniz. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz