Skip to content
Menu

Tarihin en büyük demokratik seçimi başladı

AMERİKA BÜLTENİ (11 Nisan 2019)

1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da 5 hafta sürecek ve ülkenin gelecek beş yıldaki liderini belirleyecek parlamento seçimi başladı. Himalaya dağlarının eteklerinden Andaman Adalarına kadar Hindistan’ın her yerinde tam 900 milyon seçmen sandığa giderek, parlamento üyelerini seçmek için oy kullanacak.

2000 partinin yarıştığı tarihin gördüğü en kalabalık seçimde 11 milyon sandık görevlisi görev alacak. 1,1 milyon elektronik oy verme makinesi, trenler, filler, gemiler, kamyonlarla ülkenin en ücra yerlerine kadar taşınarak halkın oy kullanması sağlanacak. 

Seçim, ülkeyi beş yıldır yöneten ve seçim sloganı ‘Hindistan’ın Bekçisi’ olan Hindu milliyetçisi popülist Narendra Modi için bir referandum niteliği taşıyor. Aşırı sağcı Bharatiya Janata Partisinin lideri başbakan Modi’nin milliyetçi/dinci söylemi ve politikaları ülkede keskin bir kutuplaşmaya neden olmuş durumda. Modi döneminde nüfusu 200 milyon olan Müslüman azınlığa baskılar ve ayrımcılıklar arttı. Ülkenin kurucu ilkesi laiklik yoğun bir tehdit altında. Hinduizm devlet okullarının ders kitaplarına ana ders olarak girdi.

Anketler, geçen ay Pakistan ile yaşanan gerilimle yükselen milliyetçi duygular sonrası, milliyetçi ve dinci partiler ittifakının mecliste çoğunluğu kazanacağını ve Modi’nin yeniden başbakan olacağını öngörüyor. Parlamento’da 272 sandalyeyi elde eden kesim hükümeti kurma görevini de elde edecek. Modi’nin karşısında ise ülkenin kurucu partisi olan Kongre Partisi var. Merkez sol eğilimli Kongre Partisinin başbakan adayı ise kurucu lider Nehru’nun torunun oğlu ve onun kızı Indra Gandhi’nin torunu Rahul Gandhi.

Rahul Gandhi, Hindu dinci ve milliyetçiliğine daha fazla yetki verilirse ülkenin ruhunu ve barışını kaybedeceği uyarısında bulunuyor. 

Seçimde, bu iki ana parti dışında, 5 ulusal parti, 26 eyalet partisi ve 2000’den fazla küçük parti de adaylarını Hindistan parlamentosuna sokma mücadelesi veriyor. 

11 Nisan Perşembe günü başlayan seçim, 19 Mayıs günü sona erecek. Oylar, 23 Mayıs günü sayılacak. 900 milyon oyun sayılması genellikle birkaç saat sürüyor ve 23 Mayıs günü sonucun açıklanması bekleniyor. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz