Skip to content
Menu

Milyarder Trump ülkesine 8 yıl tek kuruş vergi ödememiş

Trump, 1980’li yılların ortasında, ilk karısı Ivana ile Florida Mar-a-Lago’daki evinde, ev çalışanlarıyla beraber Life dergisine bu pozu veriyordu.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Mayıs 2019)

ABD Başkanı Donald Trump, gelir vergisi beyannamelerini kamuoyu ile paylaşmayan ilk ABD başkanı. Kendisini her fırsatta, gelmiş geçmiş en başarılı işadamı, gelmiş geçmiş en iyi iş bağlayan insanı, bu yetenek ve başarılarının sonucu olarak ülkenin en zenginlerinden biri olarak nitelendiren Trump’ın vergi beyannamesini Amerikan kamuoyundan özenle saklaması şüphelere ve tartışmalara neden oluyor. Trump’ın Hazine Bakanı Steve Mnuchin’in Temsilciler Meclisinin talebine rağmen Trump’ın gelir vergisi beyannamelerini Kongre’ye göndermeyeceğini açıklamasının ardından, New York Times gazetesinin Salı günü yayınladığı, Trump’ın 1985 – 1994 yılları arasındaki vergi beyannamelerine ilişkin detaylı haberi bu nedenle Amerikan politik gündemine bomba gibi düştü. 

New York Times gazetesine ulaştığı belgeler, Trump’ın vergi beyannamesinin gerçek formları değildi. Ancak Trump’ın vergi beyannamesini görmeye yasal olarak yetkili durumda olan bir kaynağın sağladığı analiz raporuydu. 

Rapor Trump’ın bu dönemdeki finansal çöküşünün bilinenden çok daha derin olduğunu gösteriyor. Bu gerçeğin ironik tarafı ise, bu dönemin ortasında 1987’de, Trumpism’in kutsal kitabı muamelesi yaptığı ve başarıyı nasıl yakaladığını anlattığı ‘Sözleşme Sanatı (Art of Deal)’ kitabını yayınlamasıydı. Trump, her işinde çok başarılı bir zengin portresi çizdiği ve yükselen yeni zengin sınıfın sembolü görüldüğü yıllarda finansal olarak batakta olduğu olduğu ortaya çıktı. . 

İşte New York Times haberinin bu dönemle ilgili ortaya serdiği bazı çarpıcı gerçekler; 

Trump, 1,17 milyar dolar zarar etmiş

Vergi analizinin yapıldığı 10 yılda Trump 1,17 milyar dolar zarar etmiş. En büyük zarar 1990-1991 yıllarında. Trump bu iki yılda art arda 250’şer milyon dolar zarar etmiş. NYT analizine göre, Trump, bu 10 yıllık dönemdeki bazı yılllarda, ABD’deki diğer bireysel gelir vergisi mükelleflerinin tamamından daha fazla zarar etmiş.

O zarar ederken babası durmadan kar etmiş

Aynı dönemde Trump’ın servetinin gerçek kaynağı olan babası Fred Trump ise durmadan kar etmiş.

8 yıl tek kuruş vergi yok

Donald Trump, analize konu 10 yılın 8’inde ABD’ye tek kuruş gelir vergisi ödememiş. 

Aynı Trump, 2012 yılında Amerikalıların çoğunun federal gelir vergisi ödememesini şu ekilde eleştirmişti.

‘Finansal olarak iyi bir yıl geçirdik’ yalanı

Donald Trump, en büyük zararı yaptığı 1990 yılında bile bu zararı kamuoyundan gizlerken, ‘’finansal olarak iyi bir yıl geçirdim’’ açıklamasında bulunmuş. 

(Bu çarpıcı haberi hazırlayan gazeteci Susanne Craig, CNN’de Anderson Cooper’ın konuğu oldu)

1989’da 52 milyon dolarlık gizemli faiz geliri

Trump’ın söz konusu 10 yıldaki beyannameleri içinde en çarpıcı rakamlardan biri 1989 yılında beyan ettiği 52,9 milyon dolarlık faiz geliri. Ondan önceki 3 yılda trump art arda 460 bin dolar, 5,5 milyon dolar ve 11.8 milyon dolar faiz geliri beyan etmiş. 52,9 milyon doların kaynağı ise büyük bir sır. O dönemde New Jersey kumarhane teftiş kurulu, bu büyüklükte bir faiz gelirine kaynaklık edebilecek tek bir işini bile bulamamış. Trump’ın faiz geliri sonraki sene yükseldiği keskinlikte geri 3,6 milyon dolara düşmüş. 

Borsa manipülasyonuyla para kazanmış

1980’lerin sonunda işleri iyice kötüye gitmeye başlayan Trump, para bulmak için yeni bir yol bulmuş; ‘Para piyasası dolandırıcılığı’. Bu amaçla kullandığı yöntemlerden biri de, edindiği borç paralarla bir şirketin önceden hisselerinden satın alıp ardından, bu şirketi çoğunluk hissesini satın almayı planladığını açıklayarak hisselerinin yükselmesini sağlamak. Belli bir yükselişten sonra bu hisseleri sessizce yeniden satmak olmuş. Bu şekilde açıklama yaptığı şirketlerin hiçbirini satın almamış. New York Times’In haberine göre, borsa yatırımcılarının onun bu sözlerine artık kanmayı bıraktığı noktada o da bu yöntemi durdurmuş.  

Bunun en karlı örneklerinden biri 1987 yılında yaşanmış. United Airlines’ın da sahibi olan şirketin hisselerinden yüzde 4.9’una 50 dolardan sahip olan Trump, şirketi satın alacağı haberi ile şirket hisseleri fiyatının bir anda yükselmesine neden olmuş. Ay sonunda sessizce hisselerini sattığında bu spekülasyondan 55 milyon dolar para kazanmış. 

New Jersey Kumarhane denetim müfettişleri, aynı taktiğin defalarca kullanıldığını belirlemiş. Hilton Hotelleri, Gillette bıçakları, Federated Department Stores mağaza zinciri firmaları da Trump’ın, satın alacağı spekülasyonları çıkararak hisselerinden 50 milyon doların üzerinde para kazandığı markalar arasında.