Skip to content
Menu

Robert Mueller ilk kez konuştu

AMERİKA BÜLTENİ (30 Mayıs 2019)

Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimini manipülasyon girişimleri ve Donald Trump’ın seçim kampanyasının bu konudaki işbirliği iddialarını soruşturmak üzere ABD Adalet Bakanlığı tarafından özel yetkilerle soruşturmacı olarak görevlendirilen FBI eski başkanı Robert Mueller, iki yıl sonra ilk kez kameraların karşısına çıkarak konuştu. 

Mueller’ın açıklamasında en önemli cümlesi, ‘’Eğer ABD Başkanının açıkça suçsuz olduğuna kanaat getirseydik, bunu açıkça söylerdik. Bunu söylemedik’’ oldu. Mueller, ağır suç şüphesine rağmen neden yargılama yoluna gitmediklerini ise, bu konuda Adalet Bakanlığı özel yetkili soruşturma mevzuatının, soruşturmacı savcılara, görevdeki ABD başkanı hakkında suçlamada bulunup yargılama yapmayı yasaklaması gerekçesiyle açıkladı. ‘’Bunun anayasal başka bir sürece tabi olduğu’’ atfında bulunması dikkat çekti. 

Mueller’ın bu sözleri, ABD politik analistleri ve medyası tarafından, Kongre’ye bir çağrı olarak yorumlandı. Çünkü ABD başkanı hakkında suçlama, yargılama ve görevden azletme yetkisi ABD Kongresine ait

Yine Mueller’ın bu sözleri, Adalet Bakanı William Barr’ın, ‘soruşturmanın, Trump’ı akladığı’ açıklamasını da yalanlıyor. 

Mueller, soruşturmayla ilgili söyleyeceği her şeyin Bakanlığa sunduğu raporda yer aldığını, buna ekleyecek tek bir sözü bile olmadığını ifade ederek, Kongre komitesi önünde tanıklık yapmak istemediğini de söyledi. Görevinin sona erdiğini ve bugünden sonra sade vatandaş yaşamına döneceğini açıkladı. 

Açıklamasının başında, Rus ordusuna bağlı Rusya istihbaratının, ABD seçimlerinin sonuçlarını manipüle edecek sanal operasyonlar yaptıklarını belirlediklerini belirten Mueller açıklamasının sonunda da, ‘’Suçlamalarımızın esasını bir kez daha yineliyorum; Başkanlık seçimimize müdahale için birden fazla sistemli çaba vardı. Her Amerikalının dikkatini çekmesi gereken bir suçlama bu’’ diyerek bu konuyu yineledi.