Skip to content
Menu

Arıza, Facebook’un arka dünyasına kapı araladı

Arıza sırasında, Facebook veya Instagram fotoğraflarının yerinde, fotoğrafta nelerin görüldüğünü listeleyen bu tür kodlamalar görüldü.

AMERİKA BÜLTENİ (3 Temmuz 2019)

Facebook, WhatsApp ve Instagram’da Çarşamba günü meydana gelen fotoğraf yükleme sorunu, kullanıcılara, Facebook’un akıllı zeka algoritmalarının fotoğrafları nasıl gördüğünü ifşa etti.

Dünya üzerindeki 1,5 milyardan fazla Facebook kullanıcısını etkileyen sorun sırasında, Instagram da neredeyse kullanılamaz hale geldi. Instagram’a fotoğraf yükleyenler, fotoğrafın yerinde, içindekileri, ”Fotoğrafta, masa, bitki çiçek, bahçe barındırıyor olabilir” türü tanımlamalar gördüler.

Bu, Facebook’un yapay zeka sisteminin yüklediğimiz fotoğrafları nasıl gördüğünü gösterdi.

Bir çok kullanıcı hala çalışmaya devam eden Twitter’dan, Facebook ve Instagram’daki bu durumun ekran görüntülerini paylaştı.

https://twitter.com/backlon/status/1146460965904384001

Tech Crunch dergisinin editörü Zack Whittaker, ”İtiraf edeyim, ‘tek bir insan, sakallı’ tarifinin yapıldığı yerdeki kişi benim” diye yazdı.

https://twitter.com/zackwhittaker/status/1146456836998144000

Facebook yapay zekası, yüklenen her fotoğrafı anında tarayarak fotoğrafta gördüğü şeyleri tanımlıyor. Aslında bu Facebook’un, görme engelli kullanıcılara hizmet veren ve siteye ‘ekran okuyucu’ aracılığıyla giren kullanıcılar için geliştirdiği bir sistemdi.

Ancak, yapay zekanın da gördüğü her şeyi doğru gördüğünü söylemek mümkün değil:

”Facebook’un yapay zeka fotoğraf tanıma özelliği fotoğrafta bir kişiyi saymamış. Ya beni, veya Yahuda’yı”

Facebook’un kişisel bilgileri depoladığı bir sır değil. Ancak, bu kaza, bunun boyutları hakkında küçük bir ipucunu kamuoyuna yansıtarak bu çok önemli gerçeği bir kez daha hatırlattı.

Verge dergisinden James Vincent şöyle yorumladı bunu:

Bir şeyi yapmak yasal olduğunda ondan verileri çıkarıp analiz edip sonra da bu enformasyonu depolamak kolaylaşıyor. Sadece, bugünkü gibi sistem arıza verdiğinde, perde gerisinde ne olup bittiğinin farkına varabiliyoruz.”

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz