Skip to content
Menu

Kongre’den Sayıştay’a ‘askeri törenin’ masraflarını soruşturma çağrısı

AMERİKA BÜLTENİ (9 Temmuz 2019)

ABD Başkanı Donald Trump, seçildiği günden beri, Sovyetler, Çin, Kuzey Kore gibi ülkelerle özdeşleşen görkemli askeri geçit töreninin ABD’de yapılması gerektiğini savunuyordu. 4 Temmuz Bağımsızlık Bayramında girişimi ise kısmen başarılı oldu. Bayram kutlaması alanına tırlarla getirilen tanklar, Washington DC belediyesinin altyapıya hasar vereceği gerekçesiyle yasaklaması nedeniyle sadece bulundukları yerlerde sergilendi. Yürüyüş yapamadı. Ancak askeri uçaklardan oluşan bir filo gösteri uçuşu yaptı.  

Bununla beraber, ABD Kongresi, töreninin peşini bırakmıyor. Senato Ödenek Komitesi üyeleri, ABD’de her türlü kamusal harcamayı denetlemekle görevli ABD Sayıştayından, tankların ve askeri personelin naklinin, uçakların uçuşunun ve tören için alınan bütün güvenlik önlemlerinin Amerikalı vergi mükelleflerine ne kadar paraya mal olduğunun tespit edilip derhal kamuoyuna açıklanmasını istedi. 

Komite üyeleri ayrıca, törendeki her türlü konuşma ve mesajın da incelenerek, Kamu parası harcanarak gerçekleşen bir etkinlikte politik mesaj verilip verilmediğinin tespitini de istedi. 

ABD Sayıştayına (Government Accountability Office) Kongre’den gönderilen mektupta şöyle denildi: 

‘’ABD Başkanının, geleneksel tören uygulamasını genişleterek yapmak istediği törene ABD Kongresi her hangi bir tahsisat sağlamadı. Bütçeden tahsisat yapılmamış bir etinliğe, Amerikan devletinin sınırlı bütçesinden gereksiz harcama yapıldığı konusunda ciddi endişeye sahibiz’’

Kongre komitesinin Demokrat Partili senatörleri de, kamu parası ile gerçekleşen törenin organizasyonunun Cumhuriyetçi Parti genel merkezince yapıldığına dair medyada çıkan haberlerin de soruşturulmasını istedi.