Skip to content
Menu

Bin El Dansı nedir?

AMERİKA BÜLTENİ (17 Eylül 2019)

Avustralyalı edebiyatçı Helen Dale’in Twitter hesabından paylaştığı bir kısa dans videosu bütün dünyadaki sosyal medya kullanıcıları arasında ilgi görüyor. Ancak dansın ve dansçıların öyküsü de bu kısa video kadar etkileyici.

İşte yeni başlayanlar için Bin El Dansı hakkında kısa bir klavuz:

Helen Dale’in ‘Tayland Dansı’ nitelemesi biraz eksik. Zira, bu dans Taylandlılara özgü değil bütün Uzakdoğu da bu dansı yapan gruplar var. En ünlüleri ise koreografinin de çıktığı ülke olan Çinli gruplar. Helen Dale’nin paylaştığı videodaki grup da aslında Taylandlı değil, New York’ta Birleşmiş Milletler binasında dansı sergileyen Çinli bir grup.

Guanyin’ veya Çince tam adıyla Guanşiyin, Hindistan Budizminde Avalokiteśvara olarak adlandırılan Budisatva’nın Çinçe adı. Budisatva, Budizm inancında Buda olma yoluna girmiş ermişlere denir. Guanyin’in Japonca’daki adı ise Kannon

‘Guanşiyin’, ‘dünyadaki bütün sesleri duyan’ anlamına geliyor. Bundan dolayı da Guanyin, Batı dillerine ‘Merhamet Tanrıçası’ olarak çevrilmiştir. 

Guanyin, yardıma muhtaçların yardımına koşmayı bırakıp bu dünyadan bir türlü gidemediği için Buda’lık mertebesine yükselememiştir. ‘Bu dünyada tek bir damla gözyaşı oldukça ben Buda olmayacağım’ diye yemin ettiği aktarılır. Bazı Budist mezheplerinde, Buda Amida, ona her sesi duyması için 11 baş, duyduğu her sese yardım için de 1000 el vermiştir. 11 başlı 1000 elli Avalokiteśvara heykellerinin kaynağı budur. Hindistan ve Tibet coğrafyasında daha çok erkek görünümündeyken, Uzakdoğu Budizminde kadın görünümündedir. 

Helen Dale’nin ilgisini çeken ve işte Budisatva Guanyin’den esinlenen ‘Bin El Dansı’ adlı dansın koreografisi ise 1958 doğumlu Çinli dans direktörü Zhang Jigang’a aittir. ‘Her sesi duyan merhamet tanrıçasının’ dansını daha da çarpıcı hale getiren detay ise, performansı gerçekleştiren 63 dansçının da işitme engelli olması. Çin Engelli İnsanlar Performans Sanatları Grubu’nun üyeleri. Müziği duymadıkları için dans sırasında sahnenin değişik taraflarında duran beyaz elbiseli 6 kondüktörün şefliği ile senkronize olmaktalar. 

İşte bu olağanüstü dansın hazırlıklarının perde arkası:

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz