Skip to content
Menu

Koronavirüs gölgesinde sanat

(Foto: Necdet Yılmaz)

NECDET YILMAZ

2 Mart 2020

New York’ta her yıl olduğu gibi bu yıl da Armory Show ekseninde sanat şöleni başlıyor. 5-8 Mart günleri arasında Hudson Nehri kıyısındaki 90 ve 94 numaralı iskelelerde 32 ülkeden 183 sanat galerisi sanatseverlerle buluşacak. Bu galerilerden 30’u ilk kez bu fuara katılmanın heyecanını yaşıyor.

Armory Show’un Yürütme Kurulu Başkanı Nicole Berry fuar hakkında şunu söylüyor:

“Manhattan’daki çeyrek yüzyılı aşkın geleneğiyle Armory Show New York’un en fazla sergi alanına sahip ve Kuzey Amerikalı koleksiyoncu, küratör ve kurumları ulusal ve uluslararası galerilere buluşturan anahtar rolde bir sanat fuarı. Yılların deneyimiyle her ölçüde ve ulaşılabilir galeriler tarafından kapsamlı ve istekli sunumlar gerçekleştirdik. Armory Show’la başlayan bir çok galerinin endüstride inanılmaz bir başarıya ulaşmasından gurur duyuyoruz.”

Perspectives‘ bölümü için Nora Burnett Abrams, ‘Platform‘ için Anne Ellegood, ‘Focus‘ için Jamillah James fuarın küratörleri olarak seçilirken José Carlos Diaz da Küratoryel Liderlik Zirvesi toplantısının başkanlığını yapacak.

Platform bölümünde bu yıl büyük ölçülerde mizah ve karikatür unsurları taşıyan çalışmalara yer verilecek. Küratör Anne Ellegood bu tercihin seçim yılı için anlamını şöyle vurguluyor:

“Sosyal eleştiri içeren sanat çalışmaları uzun zamandır ilgi alanıma giriyor. Uzun yıllar önceki mezuniyet tezimde sergilediğim Nicole Eisenman, Kara Walker, Sue Williams gibi sanatçıların çalışmalarında kullandıkları mizah, karikatür ve grotesk yöntemlerin etkisinde kaldım. Sanırım yaklaşan başkanlık seçimi, politika ve uluslararası ilişkilerdeki şüpheli durumlar bu temaya odaklanmak için mükemmel bir an olacak. Platform bölümünde tıpkı genç sanatçılar Trulee Hall ve Summer Wheat gibi 1980’lerden Ed ve Nancy Kienholz’un anayasa mahkemesini sorgulayan “The Caddy Court” adlı büyük ölçülü heykel çalışmasının yer almasından çok heyecan duyuyorum”.

Armory Show’un geleneksel hale gelen Uluslararası Gramercy Ödülünün sahibi ise, bu yıl heykel sanatçısı Pedro Wirz’ın çalışmalarını sergileyen New York adresli Kai Matsumiya Sanat Galerisi oldu. Gramercy ödül jürisi bu yıl, koleksiyoner ve danışman Stefano Basilico, küratör Clarissa Dalrymple, galeristler Nicole Klagsbrun, Andrea Rosen, Lisa Spellman’dan oluştu.

İstanbul’dan gelen Dirimart fuara bu yıl da Türkiye’den katılan tek galeri olacak. Galerinin temsil ettiği sanatçılar arasında Ayşe Erkmen, Shirin Nesat, Fahrelnisa Zeyd gibi isimler yer alıyor.

Öte yandan, koronavirüs salgını, dünyanın bir çok ülkesinin günlük yaşam ve ekonomisine olduğu gibi sanat dünyasını da olumsuz etkiliyor. Armory Show yönetimi sanatseverlerin toplanacağı ortamın, salgın riski oluşturmaması konusunda oldukça titiz davrandıklarını açıkladı. Katılımcı listesinde Hong Kong’tan Chancery Lane Gallery dışında Uzak Asyadan neredeyse hiç galeri olmaması, koronavirüsün gölgesi sanata da mı düştü sorusunu getirdi. 

Volta geri döndü

Öte yandan geçen yıl inşaat nedeniyle son anda iptal edilen Volta Sanat Fuarı ise bu yıl geri dönerek Metropolitan West’teki yerini aldı. Bu yıl Amerika ve dünyanın diğer bölgelerinden 53 galerinin katıldığı fuarda İstanbul’dan iki galeri var: Sanatçı Ardan Özmenoğlu’nu temsil eden Anna Laudel ve Ansen Atilla’yı temsil eden x-İst. Volta 4-8 Mart tarihleri arasında ziyarete açık kalacak.

Fuar programları hakkındaki detaylı bilgiye https://www.thearmoryshow.com/ ve  https://ny.voltashow.com/ sitelerinden ulaşabilirsiniz.

NECDET YILMAZ‘ı Facebook ve Twitter‘dan takip edebilirsiniz