Skip to content
Menu

Nikaragua’da yönetim koronavirüs önlemi almayı reddediyor

Bir aydır gözlerden uzak olan devlet başkanı Ortega, Çarşamba günü televizyondan halka hitap etti.

AMERİKA BÜLTENİ (20 Nisan 2020)

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da yönetim, vatandaşlarının ve komşu ülkelerin baskısına rağmen küresel kovid-19 salgınına karşı koruyucu önlemler almayı reddediyor. Ülkenin sosyalist devlet başkanı Daniel Ortega, ülkede sadece, tamamı dışarıdan gelmiş üç vaka ve bir ölüm olduğunu savunarak, normal yaşamın devam edeceğini bir kez daha ilan etti. Muhalifler ise, hastanelerden elde ettiklerini iddia ettikleri bilgiyle, ülkede en az 200 vaka olduğunu savunuyor.  

Nikaragua dünyada, Tacikistan ve Belarus ile birlikte futbol ligleri başta olmak üzere spor karşılaşmalarının devam ettiği üç ülkeden biri. Yönetim, halkı festivallere katılmaya, plajlara gitmeye teşvik ediyor. Açık tutulan okullar ise sadece bu hafta paskalya tatili nedeniyle kapalı kaldı.  

74 yaşındaki sosyalist lider Ortega’nın, yaklaşık bir aydır hiçbir toplantıya katılmayıp kamuoyu önüne çıkmaktan kaçınması, sağlığı yönünde spekülasyonlara yol açmıştı. Çarşamba günü ilk kez kamuoyunun karşısına çıkan Ortega, ‘’salgının tanrının bir mesajı olduğunu ve ABD’ye atom bombaları yerine hastanelere yatırım yapması uyarısı olduğunu’’ savundu. Ülkede acil durum ilanına gerek olmadığını, Nikaraguaların çalışmak zorunda olduğunu savunan Ortega, ‘çalışmazsak ülke ölür’ diye konuştu.   

Kovid-19 Günlerinde Aşk

Yönetim, halkı, ‘Kovid-19 Günlerinde Aşk’ isimli mitinglere katılmaya davet ediyor.

Ortega’nın karısı da olan Devlet Başkan Yardımcısı Rosario Murillo ise geçen hafta yaptığı açıklama ile, halka, ülke genelinde organize edilen, ‘Kovid-19 Günlerinde Aşk’ başlıklı halk mitinglerine katılmaları çağrısı yapmıştı. 

Latin Amerika’da acil durum ilan etmeyen tek ülke olan Nikaragua’nın komşusu Kosta Rika’da 600’den fazla kesinleşmiş vaka var. Nikarugua’nın önlem almamasına tepki gösteren Kosta Rika bu ülke ile sınırını kapattı. 

Uluslararası Af Örgütü ise yaptığı açıklama ile yönetimin, ‘sosyal mesafe’ ve diğer önlemleri almamasını kınadı. Açıklamada, ‘’Başkan Daniel Ortega, uluslararası insan hakları organizasyonlarının ve örgütlerin Kovid-19 tedbirleri alma çağrılarına kulak tıkayıp, binlerce Nikaragualının sağlığını ciddi şekilde riske atıyor’’ denildi.   

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz