Skip to content
Menu

Bu gazete, Tulsa siyah katliamının peşini 80 yıldır bırakmadı

‘Siyahların Wall Street’i olarak nitelenen Greenwood, 18 saat boyunca beyazlarca bombalanıp saldırıya uğramasından sonra bu hale geldi.

AMERİKA BÜLTENİ (1 Haziran 2020)

Oklahoma’nın Tulsa kenti Greenwood bölgesi, 1920’ler Amerika’sında en zengin siyah topluluğunun eviydi. Bölgedeki ekonomik canlılık nedeniyle Greenwood, ‘siyahların Wall Street’i’’ olarak nitelendiriliyordu. 1 Haziran 1921 günü çıkan isyan, yağma ve saldırılarla yerle bir edilinceye kadar. 

31 Mayıs 1921 sabahı, 17 yaşındaki bir beyaz genç kıza sarkıntılık iddiası üzerine tutuklanan 19 yaşındaki siyahi ayakkabı boyacısının götürüldüğü mahkeme binası önünde öfkeli bir beyaz grubu toplandı. O zamanlar bir çok ırkçı saldırının gerekçesi olan ‘beyaz kadına siyahlar sarkıntılık yaptı’ iddiası gibi bu da gerçek dışı bir iftiraydı. 

Siyahi gencin linç edildiği dedikodusu (ki bunun gerçek olma olasılığı çok yüksekti) üzerine mahkeme önüne gelen bir grup siyah ve beyaz arasında kavga silahlı çatışmaya dönüştü. İki taraftan ölenler oldu. Ölüm haberlerinin şehre yayılmasından sonra akşam üzeri binlerce beyaz toplu halde siyah mahallelerine saldırdı. Ana hedef ise Greenwood bölgesiydi. Saldırıda silahların yanı sıra bombalar ve hatta uçaklar bile kullanıldı. Beyazlara ait özel uçaklardan 1 Haziran gecesine kadar Greenwood bombalandı. Askeri birlikler 1 Haziran akşamına kadar, 18 saat boyunca bu katliama seyirci kaldı. Greenwood, bombalarla ve yangınlarla yerle bir oldu. 

Altı bin siyah yaralandı. 300’e yakın siyah öldürüldü. Birçok kişi belirsiz bırakılan toplu mezarlara gömüldüğü için kesin sayı bilinemiyor. 10 binden fazla kişi evsiz kaldı. 

Bu olay diğer bir çok trajedi gibi hemen unutulmaya terk edildi. Beyazlar ve bütün ülke on yıllarca sanki böyle bir olay hiç olmamış gibi yaptı.

Ancak Tulsa’da yayınlanan Oklahoma Eagle adlı haftalık gazete, bu ismi aldığı 1930’ların başından beri, 80 yılı aşkın bir süredir bu katliamın ve sorumlularının peşini bırakmadı. Gazete, 80 yıldır her Perşembe günü, başyazısı, haber dosyaları veya fotoğrafları ile katliamı yeniden ve yeniden gündeme taşıyor. Yeni bilgileri, yeni tanıklıkları, yeni gelişmeleri kamuoyuna mal ediliyor. 

Oklahoma Eagle’ın 1971 yılındaki ‘It Happened (Oldu)’ manşeti bu ısrarları yayıncılığındaki dönemeçlerden biriydi. Çünkü, ‘oldu’ denilen şey, katliamın 50’nci yılında ilk kez bir beyaz sahipli gazetenin, Tulsa Tribune gazetesinin katliamı kabullenerek katliamla ilgili bir haber yapmasıydı.  

Jim Goodwin

Oklahoma Eagle gazetesinin siyahi yayıncısı Jim Goodwin, geçtiğimiz günlerde Los Angeles Times gazetesinden Kurtis Lee’ye verdiği demeçte, Oklahoma içinde bile birçok insanın katliamdan habersiz olduğuna dikkat çekerek, ‘’Muhtemelen biliyorlar ama hakkında konuşmak istemiyorlar. Çirkin bir tarih.’’ şeklinde konuşuyor. 

Gazetenin çabaları sonunda Oklahoma Eyalet Eğitim Bakanlığı, katliamı, ilkokul müfredatına koymayı geçtiğimiz Şubat ayında kabul etti. Hala yeni toplu mezarlar keşfediliyor.

Bunlardan birinde geçtiğimiz haftalarda başlayan çalışma, Kovid19 salgını nedeniyle ertelendi. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz