Skip to content
Menu

Halk kütüphaneleri, salgında hizmet vermenin yollarını arıyor

Chicago’nun hemen dışındaki Hinsdale Halk Kütüphanesi çalışanı Ridgeway Burns, bisikleti ile adreslere kiralanan kitapları dağıtma servisine çıkarken. (Lyndon French)

AMERİKA BÜLTENİ (11 Haziran 2020)

ABD’de ekonomik olanakları yeterli olmayan on milyonlarca kitap okurunun, güncel kitapları takip için tek seçeneği halk kütüphaneleri. Yeni yayınlananlar da dahil istedikleri kitabı, ücretsiz olarak 21 günlüğüne kiralayıp okuyabiliyorlar. 

Koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde halk kütüphanelerinin de kapanması bu açıdan büyük bir zorluk oluşturuyordu. Ancak, kısa sürede salgın sürecine adapte olmayı başaran kütüphane sistemleri, yeniden hizmet vermeye başladı. 

Kütüphane kullanıcılarının kiralayarak evlerine götürdükleri kitaplar, kütüphanelere döndükten sonra özel bir odada özel çantaların içinde, bulaşmış her hangi bir virüsün artık aktif kalamayacağı 3 gün boyunca tutulduktan sonra raflara geri dönüyor. Bir çok kütüphane ise online verilen siparişleri, kağıt çantalarda hazırlayarak, pencereden alınıp gidilmesi imkanı veriyor. 

Yine kütüphanelerin, e-book kiralama hizmetini kullanan kulllanıcı sayesinde de pandemi sürecinde büyük artış olduğu belirtiliyor. 

Kurslar online’a, wifi otoparka taşındı

Kütüphanelerin en önemli işlevlerinden biri olan, bulundukları mahallenin ‘halk evi’ olma misyonu ise salgın nedeniyle fiziki şartlarda gerçekleştirilemiyor.

Normalde, iş ve meslek edinme programlarından, yemek kurslarına, dil derslerinden, çocuklara yönelik özel eğitim faaliyetlerine kadar çok çeşitli etkinliğe sahne olan kütüphane salonları bugünlerde boş. Ancak kütüphaneler, bu kurs ve programların taşıyabildikleri kadarını web sitelerine veya online platformlara taşıyarak devam ediyorlar. Örneğin New York Queens Halk Kütüphanesi, şubelerindeki ‘iş arama eğitim kurslarını’, online vermeye başladı. Bir çok kütüphane, yazar söyleşileri ve konferansları da artık internet üzerinden gerçekleştiriyor.

Kütüphaneler, internet aboneliği olmayan ekonomik durumu kötü kullanıcılarını da unutmuyorlar. Bir çok kütüphane, wifi servisini bahçelerine ve otoparklarına taşıyarak, 24 saat, burada oturarak veya park edip wifi hizmetinden yararlanma olanağı sunuyor. rone, Manhattan ve Staten Island’a yayılmış yüzlerce şubesi olan New York Halk Kütüphanesinin başkanı Anthony Marx, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ”günde 500’den fazla wifi ziyaretçimiz oldu. Bu da demek ki pandemiye rağmen, insanlar dışarı çıkıp, internete bağlanabilmek için kütüphane önlerine geldiler” diye konuşuyor.

ABD’nin sosyal dokusunun en önemli ağlarından birini oluşturan kütüphaneler, sosyal dayanışma misyonlarını da unutmamaya çalışıyor. Örneğin, bir çok şehirde kütüphane çalışanları, başta 65 yaş üstü kullanıcıları olmak üzere, belli sayıda mahalle sakinlerini her gün telefonla arayıp sağlık durumlarını soruyor. 

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz