Skip to content
Menu

Trump’tan Uluslararası Ceza Mahkemesine yeni yaptırım

AMERİKA BÜLTENİ (11 Haziran 2020)

ABD Başkanı Donald Trump, iki ay önce oybirliği ile, Taliban ve Afgan güvenlik güçleri ile beraber ABD askerlerinin Afganistan’daki savaş suçlarını soruşturma kararı alan Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine yeni yaptırımlar öngören başkanlık kararnamesini imzaladı. Kararname, ABD askerleri hakkında soruşturma, yakalama kararı ve iddianame hazırlayacak her mahkeme üyesi ve ailelerini, yaptırımlara konu hale getirecek. Mahkemenin, bazı Amerikan askerleri hakkında yakalama kararı vermesi ile sonuçlanması yüksek soruşturmaya karar vermesini iki ay önce Indiana Üniversitesi hukuk profesörü David Bosco, ”Mahkeme, Rubicon’u geçti” şeklinde yorumlamıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Kayleigh McEnany, ‘’ABD ve müttefiklerimizin defalarca reform çağrısında bulunmasına rağmen, Uluslararası Ceza Mahkemesi, kendisine çeki düzen vermedi ve İsrail dahil müttefiklerimize ve bize karşı soruşturmalara yürütmeyi sürdürdü. Hasım ülkelerin, mahkemeyi manipüle ederek, Amerikan personeline karşı bu suçlamalarda bulunmaya teşvik ettiklerini düşünüyoruz’’ diye konuştu. McEnany, ‘’bunun için mahkemenin çok üst düzeyinde rüşvet olayları döndüğü’’ iddiasını ortaya attı. 

Birleşmiş Milletler bünyesinde Hollanda’nın Lahey kentinde kurulu mahkeme, 1990’ların sonunda, soykırım ve savaş suçları gibi insanlık suçlarını soruşturmak ve yargılamak amacıyla kuruldu. 1998’de kuruluşu aleyhine sadece Çin, Irak, Libya, Katar, İsrail, ABD ve Yemen’in karşı oy kullandığı mahkeme 2002 yılında, aralarında Kanada, Fransa, İngiltere gibi ABD’ye yakın ülkelerin de olduğu 123 imzacı ülkenin desteğiyle faaliyete geçti. Mahkeme, sadece imzacı ülkeler nezdinde çalışma yürütebiliyor. Bugüne kadar aralarında, Ömer el Beşir, Kaddafi, Uhuru Kenyatta gibi diktatörlerin olduğu 46 kişi insanlığa karşı suçlardan mahkum oldular.    

ABD’nin 2019 yılında mahkeme yetkililerine getirdiği vize ambargosunda, New York’taki BM Genel Merkezindeki çalışmalara katılmakla sınırlı ziyaretler hariç tutulmuştu. Trump’ın yeni ambargo kararı ile bu istisnanın da kaldırılıp kaldırılmayacağı henüz belli değil.