Skip to content
Menu

Milletvekili aday adayı olan okul müdürü Demokrat Partiyi salladı

1989 yılından beri 16 dönemdir New York milletvekili olan Eliot Engel (solda), önseçim yarışında ilkokul müdürü rakibi Jamaal Bowman karşısında oldukça geriye düştü.

AMERİKA BÜLTENİ (24 Haziran 2020)

Salı günü ABD’nin üç eyaletinde 3 Kasım Kongre ve eyalet seçimlerinde partilerin adaylarını belirlemek için önseçimler yapılırken, New York ve Kentucky’deki iki önseçim ülkenin ulusal gündeminin ilk sırasına yerleşti. 

1988 seçiminden beri ABD Temsilciler Meclisi üyesi olan ve Demokrat Partinin Kongre’deki en etkili birkaç isminden biri olan Eliot Engel’ın, Kasım ayındaki seçimde yeniden milletvekilliği planı, finansal desteği son derece zayıf rakibi karşısında oldukça zora girdi. Salı günkü seçimde, ilkokul müdürü Jamaal Bowman, Demokrat Partinin en güçlü isimlerinin desteğini alan Engel karşısında sandık oylarında çok büyük farkla önde çıktı. Posta yoluyla kullanılan oylar nedeniyle 30 Haziran gününe kadar sayımı süreceği için kesin sonuçların alınmasının günler sürebileceği belirtiliyor. 

Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato’da Demokrat grubun lideri olan New York Senatörü Chuck Schumer gibi isimler Eliot Engel’i destekliyordu. Bernie Sanders, Elizabeth Warren ve Alexandria Ocasio-Cortez gibi isimler ise Jamaal Bowman’a destek verdiler. 

45 yaşındaki siyah müdürün başarısı, 2018’de New York’ta garsonluk yaparken aday olan Alexandria Ocasio-Cortez’in o dönem kudretli New York milletvekili Joe Crowley’i önseçimde yenip partinin milletvekili adayı olmasını hatırlattı. Alexandria Ocasio-Cortez, salı günkü seçimde ise seçim bölgesindeki milletvekili adaylığını rahat şekilde yeniden kazandı. Ocasio-Cortez’in açık farklı net önseçim zaferi, 2022 Kongre seçiminde Senatör Chuck Schumer’a karşı senatör adaylığı spekülasyonunu güçlendirdi. 

Demokrat Partinin merkezindeki kudretli isimler, Kentucky’deki senato önseçiminde de bir başka şok daha yaşıyor. Partinin önemli isimlerinin tamamının desteğini alan ve aylar önce adaylığı kazanmasına garanti gözüyle bakılan Amy McGrath, siyah aday adayı Charles Booker karşısında oldukça zorlanıyor. Oyların birbirine oldukça yakın olduğu önseçimde sayım hala sürüyor. Önseçimi kazanan isim, 3 Kasım seçiminde, Senato Lideri olan Cumhuriyetçi Partili Kentucky Senatörü Mitch McConnell’a karşı Demokrat Partinin Kentucky senatör adayı olacak.

24 yaşındaki aday Trump’ın adayını yendi

Öte yandan Salı günkü önseçimlerin en çarpıcı sonuçlarından biri ise North Carolina eyaletindeki Cumhuriyetçi Parti önseçiminde 24 yaşındaki Madison Cawthorn’un, Trump’ın desteklediği Lynda Bennett’ı yenerek partinin milletvekili adayı olması oldu. Cawthorn, Ağustos ayında Kongre üyeliği için alt sınır olan 25 yaşına girerek, Kasım ayındaki seçim için ehil hale gelecek.