Skip to content
Menu

Bu kasaba 22 yıldır belediye başkanlığına hayvan seçiyor

Altı aylık Willbur, kasabanın yeni belediye başkanı seçildi.

AMERİKA BÜLTENİ (18 Kasım 2020)

Kentucky eyaletinin Rabbit Hash adlı kasabası, 1998 yılından beri sürdürdüğü geleneğe bağlı kalarak bu Kasım ayındaki seçimde de bir köpeği belediye başkanlığına seçti.  

‘Wilbur’ adlı 6 aylık Fransız bulldog’u, 23 bin oyun 13 binden fazlasını alarak dört yıllığına belediye başkanı oldu.

Rabbit Hash belediye başkanlığı seçiminde 1 dolar yatıran herkes seçmen olabiliyor. Yani, kentin tarihi merkezi için kullanılacak seçimde 23 bin dolardan fazla gelir elde edildi.

Wilbur’u dört ay önce evine kabul eden insanı Amy Noland, çiçeği burnunda belediye başkanının seçildiği günden beri çok sayıda yerel görüşme yaptığını, kasabasındaki seçmenlerinden çok sayıda baş okşaması, karın okşaması ve sevgi aldığını söyledi. 

Wilbur, Rabbit Hash kasabasının dördüncü belediye başkanı oldu. 1998 yılında seçilen ilk belediye başkanı Goofy, 2001 yılında 16 yaşındayken görevi sürerken yaşamını yitirdi. Bir sonraki seçime kadar üç yıl boş kalan başkanlık koltuğuna, 2004 seçiminde seçilen Junior adlı köpek oturdu. Ancak bu siyah labrador köpeğin belediye başkanlığı skandallarla geçti. Başkan Junior’un kentin en tarihi ve en ünlü işletmesi olan General Store’a girmesi, Kentucky eyalet sağlık bakanlığınca yasaklandı. Başkan Junior 15 yaşında olduğu 2008 yılı Mayıs ayında, tıpkı selefi gibi daha görevi devam ederken yaşamını yitirdi. 

Aynı yıl yapılan özel ara seçimde belediye başkanlığı koltuğuna oturan Lucy Lou ise, kentin ilk ‘dişi’ belediye başkanı oldu. Katıldığı televizyon programları ve etkinliklerle ABD çapında üne kavuşan Lucy, bu popülaritesi ile politik hedeflerini büyüttü. Başkan Lucy’nin 2012 seçiminde ABD başkanlığına aday adayı olmayı düşündüğü açıklandı. Lucy, kentin görevi devam ederken ölmeyen tek belediye başkanı olarak emekli olduktan sonra, 2018 yılında 12 yaşındayken can verdi. 

2016 seçiminde ise “Brynn” adlı bull dog belediye başkanı seçildi. Brynn’in iktidarı demokratikleşme açılımına sahne oldu. Seçimde ikinci ve üçüncü olan adaylara kentin elçiliği ünvanı ve protokolde öncülük sırası verildi. 

Wilbur’un dört yıl sürecek belediye başkanlığı döneminde de halen yaşamda olan elçi Lady’nin bu unvan ve görevini sürdüreceği açıklandı. Willbur’un iki rakibi de dört yıllık başkanlığında yardımcılığını yapacak.