Skip to content
Menu

ABD Adalet Bakanlığı, ‘rüşvet karşılığı Trump affı’ soruşturması başlatmış

AMERİKA BÜLTENİ (2 Aralık 2020)

Washington’daki bir davanın belgeleri üzerindeki soruşturma gizliliğinin kalkmasıyla, ABD Adalet Bakanlığının, görev süresi dolmakta olan Donald Trump tarafından suçlarının affedilmesi karşılığında rüşvet toplanması suçlanmasıyla ilgili bir soruşturma başlattığı ortaya çıktı. 

28 Ağustos 2020 tarihli 18 sayfalık mahkeme belgesinde, rüşvet karşılığı Trump affı için lobi yaptıklarından soruşturmanın merkezinde yer alan bir lobinin potansiyel ‘affedilecekler listesi’ndeki isimler ise, bu konudaki soruşturmanın sürmesi nedeniyle karartılmış halde bulunuyor. 

Mahkeme belgesine göre, iki ayrı kişinin suçlarıyla ilgili benzeri hazırlıkların fark edilmesiyle başlanan soruşturma sonucunda cep telefonu ve bilgisayarların da olduğu 50’den fazla iletişim cihazına, detaylı teknik araştırma için el konulmuş durumda. 

Belgeye, göre, rüşvet karşılığında başkanlık affı vaadinde bulunan gizli lobinin, isimleri yine karartılan iki üst düzey Beyaz Saray yetkilisi nezdinde, rüşvetle af lobisi yaptıkları da anlaşıldı. Lobinin, isimleri karartılan suçluların affı veya hapis cezalarının düşürülmesi karşılığında, para ve politik seçim kampanyalarına ciddi katkı vaadinde bulundukları da belirtiliyor. 

Mahkeme belgelerinin kamuya açılmasından ile medyanın gündemine gelmesi sonrasında bir açıklama yapan ABD Adalet Bakanlığı ise, soruşturmanın varlığını kabul etti ancak, soruşturma kapsamında soruşturulan tek bir hükümet görevlisi bile olmadığını, şu aşamada sadece lobi üyelerinin soruşturmaya konu olduğunu belirtti. 

ABD Başkanı Donald Trump’ın soruşturma ile ilgili haberlere tepkisi ise her zamanki gibi Twitter’dan geldi ve her zamanki iki sadece kelimeden oluştu: Fake News. 

Trump, çocuklarına ve Giulliani’ye affı da gündemine aldı

New York Times’ın haberine göre Donald Trump, danışmanları ile yaptığı toplantıda, kişisel avukatı Rudy Giulliani ile yetişkin çocuklarına da ‘başkanlık affı’ çıkarma konusunu gündeme getirdi. Toplantıda konuşulan konulara vakıf iki ayrı kaynağa dayandırılan haberde, Trump’ın danışmanlarına, Adalet Bakanlığının önümüzdeki süreçte, iki oğlu Eric ve Donald Jr, kızı Ivanka ile damadı Jared Kushner’a suçlamalar yöneltebileceğinden endişe duyduğunu söyledi. 

ABC News de geçtiğimiz günlerde yaptığı haberde, Trump’ın kendi aile üyelerine, olası davalara karşı önleyici af çıkarma hazırlığında olduğu iddia edilmişti. Trump’ın destekçisi TV yorumcusu Sean Hannity de Pazartesi günkü programında, ‘’Demokratların Trump ailesine düşmanlığının gözönüne alınarak’’, Trump’ın aile üyeleri için af çıkarması gerektiğini savunmuştu. 

Trump, Temmuz ayında, yıllardır danışmanlığını yapan Roger Stone’un hapis cezasını ortadan kaldırmıştı. Geçtiğimiz hafta ise yargılaması süren eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında af kararı vermişti. Flynn’ın affı, Trump’ın 20 Ocak gününe, soruşturmalara ve davalara konu olan bir çok politik taraftarı hakkında af çıkaracağı iddialarını güçlendirmişti.