Skip to content
Menu

Uzaya giden ilk kadın

Valentina Tereshkova, Sovyet Hava Kuvvetlerinde görevli iken, 1969.

AMERİKA BÜLTENİ (6 Mart 2021)

26 yaşındaki Rus tekstil işçisi ve paraşütçü Valentina Tereshkova, 16 Haziran 1963 günü, Vostok 6 seferi çıktığı uzay yolculuğu ile tarihte uzaya çıkan ilk kadın oldu. Sovyet kadın kozmonot dünyanın yörüngesinde kendi kumanda ettiği Vostok 6’nın içinde yalnız başına 3 gün geçirdi ve dünyanın etrafında tam 48 tur attı. 

Dünya etrafındaki ilk turunda, kendisinden 2 gün önce Vostok 5 ile uzaya gönderilen kozmonot Valeriy Bykovsky’nin aracı ile birbirlerine 5 kilometre’ye kadar yaklaşarak iletişim kurdular. 

6 Mart 1937 günü dünyaya gelen Valentina Tereshkova, tekstil işçiliği yaptığı günlerde 1961 yılında uzay programına gönüllü oldu. O güne kadar 126 kez atlayış gerçekleştirdiği paraşüt hobisi, kabul edilmesine neden oldu. Kozmonotların, dünyaya dönüşlerinde kapsüllerinin paraşütünü doğru kullanmaları çok önemliydi o günlerde. 

Tereshkova, uzaydan döndüğü yıl, kozmonot Andrian Nicolayev ile evlendi ve Elena adını verdikleri bir kız çocukları oldu. Elena, tarihte anne ve babası uzayda bulunmuş ilk çocuk olarak tıp araştırmalarının ilgi odağı oldu. 

Sovyetler, Amerikalılara göre kadınları da uzay programlarına dahil etmede çok ileri olsa da, Valentina Tereshkova’dan sonra bir kadın kozmonotun daha uzaya gitmesi 19 yıl sürdü. ABD’nin uzaya gönderdiği ilk kadın ise 1983 yılında astronot Sally ride oldu.

Uzay yolculuğundan sonra uzun süre Sovyet Hava Kuvvetleri bünyesinde çalışan Valentina Tereshkova, halen Rusya Meclisinde (Duma) milletvekili olarak yaşamını sürdürüyor.  

AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz