Skip to content
Menu

Cumhuriyetçi Başkan adayı Romney: ‘Çok fakirlerin durumu beni ilgilendirmiyor’

AMERİKA BÜLTENİ (2 Şubat 2012)

Florida zaferiyle partinin 2012 başkan adaylığına bir adım daha yaklaşan Massachusetts eski valisi Mitt Romney, ‘’İnsanları işten çıkarmayı seviyorum’’ gibi gaflarının hasarını tamir edemeden belki de çok daha ağır bir maliyeti olacak yeni gafıyla gündemde. Florida zaferinin ertesi günü CNN’de (videosu en altta) ekonomi politikalarını anlatan Romney, ‘’Çok fakirlerin durumu ile ilgilenmiyorum. Onların yeterince sosyal güvenliği var. Gıda yardımı kuponu, Medicaid ve benzeri. Beni daha çok şu anda sıkıntı çeken yüzde 95 Amerikalı ilgilendiriyor.’’ dedi.

Amerikan medyasında Romney’nin bu sözlerinin ne derece bir gaf olduğu ve seçimin bundan sonrasına etkileri tartışılıyor.

Bu maliyeti çok yüksek büyük bir gaf: Washington Monthly yazarı Ed Kilgore, ‘’Mitt, Mitt, bu tür şeyler yüksek sesle söylenmez’’ diye yazarak ekliyor: ‘’Cumhuriyetçilerin politikalarını, muhtaçların durumunu gidermek için düzenlemediğini herkes biliyor. Ancak ‘sınıf çatışmasından’ şikayet etmeye hazırlanacağınız zaman iş değişiyor. Fakirlerin sorunlarına bu tür sağırlık genel seçim kaybettirir’’

 

Romney, bu sözlerinden dolayı ipe çekilmeyi haketmiyor: Romney’nin sözlerinin bağlamaından koparılmadıkça şok edici olmadığını savunan Outside of Beltway yazarı Doug Mataconis, ‘’Anlatmak istediği şu ki, fakirlere zaten devlet yardımı var ve zenginlerin yardıma ihtiyacı yok. Ancak kimse, ekonomik krizin asıl vurduğu orta direğe bakmıyor. Ben bir Romney hayranı değilim ama bu sözleri ona yüklenmem için bir sebep olamaz’’ diye yazıyor.

 

Eleştiriler adil değil ama sözler hayalet gibi onu takip edecek: Hot Air yazarı Ed Morrissey ise, Romney’i eleştirenlerin sözlerini çarpıtmasının adil olmadığını savunarak, ekliyor: ‘’Açık ki fakirler için sosyal güvenlik programlarını tutmaya devam edeceğini vaadediyor. Ancak gerçek şu ki, ‘’Çok fakirlerin durumu beni ilgilendirmiyor’ cümlesi, bağlamından bağımsız olarak, bütün yıl boyunca onu takip edecek. Soru şu ki bunu sadece Demokratlar mı tekrar edip duracak yoksa Cumhuriyetçilerin bir kısmı da eğlenceye katılacak mı?’’