Skip to content
Menu

BlackBerry’nin büyük düşüşü

Daha yakın zaman önce akıllı telefon teknolojisinin lideri ve sembolü olan BlackBerry, iPhone ve Android fırtınasında hızla eriyor. Son olarak BlackBerry’nin Kanadalı üreticisi ‘’Research in Motion (RIM)’’in 2000 işçiyi işten çıkarma kararı bu büyük gerileyişin resmen tescili oldu. 

Amerika Bülteni – ÖZEL

Daha yakın zaman önce akıllı telefon teknolojisinin sembolü olan BlackBerry, iPhone ve Android fırtınasında hızla eriyor. The Globe and Mail gazetesinin haberine göre, BlackBerry’nin Kanadalı üreticisi ‘’Research in Motion (RIM)’’ , son olarak 2000 işçiyi işten çıkarma kararıyla, bu büyük gerileyişini resmen tescilledi.  Çıkarılan işçi sayısı RIM’in nerdeyse toplam istihdamının yüzde 10’undan fazla. Şirkette toplam 17 bin çalışan kaldı.

RIM’ın son 10 yıllık tarihindeki rekor işçi çıkarma oranı, tüketicilerin büyük bir hızla Apple’ın iPhone’una ve Google’ın Android’ine yönelmesinin sonucu olarak görülüyor. RIM, şimdi, gelecek yıl piyasaya sunmak istediği yeni kuşak bir cep telefonunu yeni bir işletim sistemiyle hazırlamakla meşgul.

RIM hisseleri de son bir yılda yüzde 55 değer kaybederken, akıllı telefon piyasasındaki payı ise yüzde 13’e geriledi. Bu oran sadece 1 yıl önce bile yüzde 20 seviyesindeydi. Bu yılın ilk çeyreğinde 13,2 milyon BlackBerry satıldı. Aynı dönemde satılan iPohone sayısı ise 20,3 milyon. Apple iPad tabletleri son çeyrekte yaklaşık 10 milyon satılırken BlackBerry PlayBook tablet ise sadece 500 bin alıcı bulabildi. (26 Temmuz 2011)