Skip to content
Menu

ABD’nin Doğu Yakası 700 kilometrelik canavar kasırga için alarmda

Amerika Bülteni (26 Ağustos 2011)

(Gün içinde haberin altında yeni bilgilerle güncellenecek)

ABD’nin doğu yakası, Cumartesi günü saatte 185 kilometre hızla North Carolina sahillerine vuracak genişliği 700 kilometreye ulaşan canavar kasırganın ziyaretine hazırlanıyor. Uzun süredir ilk defa bu şiddette bir kasırgaya sahne olacak Doğu Yakasında, başkent Washington DC, Philadelphia, New Jersey, Boston ve New York’ta ‘ciddi hasar’ endişesi artıyor. Eğer Irene’nin güzergahı değişmezse, 1903 yılından beri New York şehir merkezini doğrudan vuran ilk kasırga olacak.

Kasırganın güzergahına göre cumartesi günü New York’un özellikle sahil kesimlerinden yüzbinlerce kişi tahliye edilecek. ABD Acil Durum Yönetimi FEMA’nın direktörü Craig Fugate, ‘’Bunun kesinlikle bir tropik sahil fırtınası gibi düşünülmemesini’’ isteyerek, ‘’şiddetli rüzgar ve sellerin ciddi tahribat yapabileceği’’ uyarısında bulundu.

‘100 yılda bir yaşanan bir felakete şahit olabiliriz’

Atlantik’teki kasırga sezonunun şu ana kadar ki en şiddetli fırtınası olan Irene Kasırgasının tehdit ettiği en az 5 eyalette olağanüstü hale geçildi. Kasırganın ilk vuracağı North Carolina’nın valisinden sonra New York Valisi Andrew Cuomo, Virginia Valisi Bob McDonnell, New Jersey Valisi Chris Christie ve Maryland Valisi Martin O’Malley de eyaletlerinde olağanüstü hal ilan ettiler. New Jersey Valisi Chris Christie, CNN’e yaptığı açıklamada, ‘’Eğer, Irene şu andaki güzergahında ilerlemeye devam ederse, sel ve su baskınları açısından bölgemizde 100 yılda bir yaşanan bir felakete şahit olabiliriz’’ diye konuştu.

ABD Donanması da, Virginia’da demirli biri uçak gemisi 27 büyük savaş gemisini ve 3 denizaltını Perşembe günü okyanusa göndererek, kasırganın güzergahından uzaklaştırdı.  28 orta ölçekli gemi de daha güvenli limanlara çekiliyor.

Weather.com'a göre tehlike seviyeleri

New York-Washington bir hafta içinde iki sıradışı doğa olayı yaşıyor

ABD’nin iki önemli kenti New York ve Washington DC, bir hafta içinde iki kez uzun yıllar görülmeyen iki tabii afet yaşıyor. 100 yıl aradan sonra ilk defa orta şiddette bir depreme sahne olan bölge, bu kez, nadir görülen şekilde tropik bir kasırganın dehşetini yaşayacak. New York şehrini doğrudan vuran son kasırga 1903 yılında yaşandı. Orta Doğu eyaletlerine ulaşan tropik kasırga ise 1985 yılındaki kategori 2 şiddetindeki Gloria Kasırgasıydı. Kategori 3 seviyesindeki son kasırga ise 1938 yılında bölgeye ulaşan ve New York şehrinin yakın çevresi ile New England’ta 700 kişinin ölümüne yol açan “Long Island Express” kasırgasıydı.

New York metrosu Cumartesi durabilir

Kasırganın Pazar günü vurması beklenen New York’ta Belediye Başkanı Michael Bloomberg, şehirde kasırgadan etkileneceği düşünülen bölgelerdeki tüm hastane ve sağlık merkezlerinin Cumartesi günü tahliye edileceğini açıkladı. Yine Cumartesi günü rüzgarın şiddeti saatte 65 kilometreyi geçerse, tüm metro trenleri ve toplu taşım sistemleri duracak.  ABD Ulusal Atmosfer ve Okyanus Gözlem Dairesi (NOAA), New York’ta Pazartesi günü kadar 30 santimetre yağmur yağacağı tahmininde bulundu.

New York’ta en korkulan senaryo ise kasırganın Manhattan adasına ulaşarak gökdelenleri vurması. Ayrıca bu durumda, New York metro sistemi ve altyapısının önemli bir kısmı sular altında kalabilir.

Uçak seferleri iptal, havaalanlarında büyük yığılma

Halen haftasonundaki en az 200 uçuş iptal edilmiş durumda. Yetkililer, büyük olasılıkla haftasonunda yüzlerce uçuşun daha iptal edileceğini belirtiyor. Ülkenin doğu yakasında, Boston, New York JFK, La Guardia, Newark ve Reagan gibi havaalanlarında yaşanan iptaller, ABD genelinde hava trafiğini de felç ediyor. Şehirler arası demiryollarını işleten Amtrak da, bölgedeki birçok tren seferini iptal ettiğini duyurdu.

20 milyar dolarlık kasırga

Kinetic Analysis ekonomik analiz şirketi, Irene’nin ABD’de neden olacağı maddi hasarın 20 milyar doları bulacağını belirtiyor. Firma, bu zararın en az 13,9 milyar dolarının sigortalı olduğuna dikkat çekiyor.

CUMA, 12:52 PM: Irene benzin fiyatlarını artırabilir

Irene kasırgasının, Delaware, New Jersey, Pennsylvania ve Virginia’daki rafinerilerde zarara yol açması ya da geçici olarak kapanmalarıa neden olması durumunda, petrol fiyatlarının yükselebileceği belirtiliyor. Bu dört eyaletteki rafineriler, ABD’nin toplam benzin ve yağının yüzde 8’ini üretiyor.

CUMA, 13:07 PM: Irene Kasırgasının şiddeti kategori 2 seviyesine geriledi

Irene Kasırgasının Cuma günü erken saatlerde şiddet ölçüsü kategori 2 seviyesine geriledi. Kasırganın merkezindeki rüzgarın hızı da şimdi saatte 169 kilometre. Uzmanlar, Cumartesi sabahı North Carolina sahillerine vurduğunda bu şddette çok az değişiklik bekliyor. Ulusal Kasırga merkezi, Irene’in oldukça geniş ve tehlikeli bir kasırga olarak kalmaya devam ettiği uyarısında bulunuyor.

CUMA, 13:10 PM: NHC Direktörü: Kabusum gerçek oluyor

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (National Hurricane Center) direktör Max Mayfield, AP haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘’North Carolina’da sahile vurup bütün doğu yakasını kuzeye kadar sahilden çıkacak bir kasırga benim yıllardır en büyük kabusumdu’’ dedi.

CUMA 13:15 PM: Irene Kasırgasının merkezi halen North Carolina’ya 531 kilometre uzakta ve saatte 14 kilometre hızla, North Carolina’ya yaklaşıyor.

CUMA: 13 20 PM: Kasırganın güzergahında 65 milyon kişi yaşıyor

Irene kasırgasının güzergahında 65 milyon kişi yaşıyor. Güzergahta ABD’nin, Washington DC, Philadelphia, Baltimore, New York, Boston gibi birçok önemli şehri de var.

CUMA 15:30 PM   DİKKAT New York ve NewJersey’de Cumartesi öğleden itibaren hayat duracak

New York Valisi Andrew Cuomo, New York toplu taşım sisteminin Cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren tamamen duracağını açıkladı. New Jersey Transit’e ait tüm tren ve otobüs seferleri de Cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren duracak. Philadelphia’da toplu taşım sistemi ise Cumartesi gece yarısından itibaren çalışmayacak. AMTRAK, Washington’un güneyine tüm seferlerini durdurmuş durumda.

CUMA 16:00 PM  New York Belediyesi şehrin tahliye edilecek bölgelerini açıkladı. TIKLAYIN

CUMA 16:05  PM Atlantic City kumarhaneleri kapılarını Cuma’dan kapattı

Doğu Yakasının Las Vegas’ı olarak bilinen New Jersey’nin  Atlantic City şehri de Irene kasırgasının güzergahında bulunuyor. Atlantic City’deki kumarhaneler Cuma günü öğle saatlerinden itibaren kapılarını kapatmaya başladı.

Maryland eyaletinin plaj beldesi Ocean City’de yaşayanlar tahliye ediliyor. New York Long Island’ta bulunan plaj adası Fire Island’ta bulunanlardan da adayı Cuma gecesine kadar boşaltmaları istendi.

Kasırgaya karşı tedbirleriniz neler olmalı? İşte New York belediyesinin tavsiyeleri

 

 

İşte Uluslararası uzay istasyonu Irene Kasırgasının üzerinden geçti. İşte Astronotların kişisel kamerasında Irene kasırgası

CUMA 16:56 PM New York Times ABD Başkanı Barack Obama’nın New York eyaletinde federal olağanüstü hal ilan edeceğini yazdı.

CUMA 17:27 New Yorklular için şu ana kadar ki en iyi haber, Pazartesi günü tüm ‘Jury Duty’görevleri iptal edildi. Jüri görevine çağrılanlar Pazartesi günü tatil yapabilir.

CUMA 17:29 WALL Street karar veremiyor. Wall Street Borsası Pazartesi günü tatil yapıp yapmamaya henüz karar veremedi. Wall Street’in de yer aldığı Lower Manhattan bölgesi New York Belediyesinin zorunlu tahliye alanı içinde.

CUMA 17:30 ABD Başkanı Barack Obama, New York’ta Federal Olağanüstü Hal ilan etti

 

CUMA 18:24 New York’un 400 yıllık tarihinde hayat ilk kez duracak