Skip to content
Menu

Irene Kasırgası ABD sahillerine ulaştı; 2,5 milyon kişi yollarda

Amerika Bülteni

(Saat saat güncellemeleri ve son gelişmeleri okumak için haberin altına bakın)

Cuma gecesi ABD sahillerine ulaşan Irene Kasırgası, tarihi ilklere neden oluyor. Amerikan tarihinde ilk defa bir kasırga bu kadar çok insanı ve bu kadar büyük bir alanı tehdit ediyor. İrene’nin güzergahında 65 milyon Amerikalı yaşıyor. Yine, 11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği gün bile toplu taşım sistemini ve etkinliklerini tamamen durdurmayan New York’ta Irene Kasırgası sebebiyle Cumartesi öğleden itibaren bütün otobüs, tren, vapur, metro ve uçak seferleri duracak. Böylece, ABD’nin en büyük toplu taşım sistemi olan New York metrosu tarihinde ilk kez çalışmamış olacak. New York, Boston ve Philadelphia havaalanları başta olmak üzere en az 10 bin uçuş iptal edildi. JFK Havaalanı, Newark Havaalanı ve La Guardia Havaalanı gibi ABD’nin en yoğun 3 havaalanı da dahil New York’un 5 havaalanı da Cumartesi öğlen saatlerinden itibaren iniş ve kalkışlara kapanacak.

New Yorkluların erzak istifi nedeniyle, marketlerde raflar boşaldı. Şehirde su, pil, ekmek, benzin gibi acil günlük tüketim maddeleri bulmak oldukça zor.

New York Belediye Başkanı Bloomberg, şehrin su seviyesine yakın semtlerinden 250 bin kişiye, zorunlu tahliye talimatı verdi. Kasırganın güzergahında bütün doğu yakasında 2,3 milyon kişiye zorunlu tahliye talimatı verildi. Bunun sadece 1 milyon kişisi New Jersey eyaletinin 160 kilometrelik sahil hattında yaşayanlar…

ABD Başkanı Barack Obama da Cuma günü akşam saatlerinde tarihinde ilk kez toplu taşım sistemini durduran New York’ta federal olağanüstü hal ilan etti.

Bloomberg, Cuma akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, ‘’Uzman olmaya gerek yok, kasırganın fotoğraflarına bakan herkes, ne kadar büyük ve ne kadar kendine has bir kasırga olduğunu rahatlıkla görebilir.  Ve bu canavar kasırga hızla bize doğru geliyor. Bu çok ciddi. Kesinlikle kasırgaya dışarıda yakalanmayın. Kasırganın merkezi gelince içeri girerim diye düşünmeyin’’ dedi.

New York’un tarihinde hiçbir zaman ‘zorunlu tahliye’ yapmadıklarını söyleyen Bloomberg, Battery Park, Coney Island, Rockaway gibi bölgelerde yaşayanların en geç Cumartesi 17:00’e kadar bölgeyi terketmelerini istedi. ‘’Kapı kapı dolaşıp evleri kontrol edecek insan gücüne sahip değiliz’’ diye konuşan Bloomberg, ‘’Tahliye talimatını gözardı edenler ölebilir’’ uyarısı yaptı.

Şehirde, hayvanat bahçesinden, plajlara, tüm alışveriş merkezlerinden, sokak pazarlarına, konserlerden Broadway şovlarına, spor karşılaşmalarından, inşaat faaliyetlerine kadar bütün etkinlikler iptal edildi.

Tahliye bölgelerinde yaşayanlara öğlene kadar metro ve tüneller bedava

New York Valisi Andrew Cuomo, zorunlu tahliye bölgelerinde yaşayan New Yorkluların, bugün öğlene kadar çalışacak metro trenlerini ve duruma göre açık kalabilecek tünelleri bedava kullanabileceğini açıkladı.

Cep telefonlarını mecbur olmadıkça kullanmayın

ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, New Yorklulardan cep telefonlarını acil durumlar hariç kullanmamalarını istedi. Hafta başınd ameydana gelen depremden hemen sonra aşırı yüklenme nedeniyle New York’ta cep telefonu sistemleri saatlerce çökmüştü.

New York’un zorunlu tahliye bölgesinde bulunup bulunmadığınızı kontrol etmek için TIKLAYIN 

 

CUMARTESİ 07:20: Irene, şiddet kaybediyor; Kategori 1 kasırgaya dönüştü

Irene Kasırgası, Cumartesi sabahı şiddetini azaltarak kategori 1 seviyesinde bir kasırgaya dönüştü. Ancak uzmanlar ve yetkililer, kasırganın hala tehlikeli olmaya devam ettiği uyarısı yapıyor.

CUMARTESİ 11:08 Irene Kasırgasının gözü, kategori 1 şiddetiyle North Carolina sahillerine vurdu.

CUMARTESİ 11:10 Irene halen 600 kilometre uzakta olmasına rağmen New York’ta yağmur başladı. Yağmura ilerleyen saatlerde ilk rüzgarlar da eşlik edecek. Yağmur, Pazartesi erken saatlere kadar sürecek.

CUMARTESİ 15:53 (New York saati) Irene’nin gücünü biraz yitirmesi neden birşey farkettirmiyor?

Ulusal Kasırga Merkezi, Irene’nin gücünü biraz yitirmesine rağmen hala ‘tehlikeli’ olmaya devam ettiğini açıkladı. NHC, açıklamasında kasırga olmaktan çıkıp tropik fırtınaya dönüşse bile, New York ve New England şehirlerinde, tehlikeli su yükselmesine, sellere, fiziki hasara neden olabileceğine dikkat çekildi.

CUMARTESİ 15:57 Irene kasırgasında ilk ölüm raporları

North Carolina’da iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölenlerden birine kasırganın uçurduğu bir ağacın çarpmasıyla öldüğüne dikkat çeken uzmanlar,  kasırga süresince kapalı alanlarda kalmanın öneminin altını çiziyor.

CUMARTESİ 16:05 Sigorta şirketleri milyarlarca dolarlık hasara hazırlanıyor

NPR programı All Things Considered sunucusu David Schaper’ın aktardığına göre sigorta şirketleri, New York ve New England eyaletlerine milyarlar dolarlık zarara hazırlanıyor.

CUMARTESİ 16:10 Dört eyalette hortum (tornado) alarmı

Irene Kasırgası, güzergahında sık sık hortumlar (tornado) oluşmasına da neden oluyor. ABD Meteoroloji Dairesi, öğle saatlerinde Virginia, Maryland, Delaware ve New Jersey eyaletlerinde hortum alarmı verdi.

CUMARTESİ 16:15 New York havası yerel saatler 22:00’den itibaren ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edildi.

Yetkililer, şehirde hava ulaşımının geri başlanmasının günler sürebileceğini açıkladı.

CUMARTESİ 16:20 New York Valisi Andrew Cuomo, New York eyaletindeki tüm  askeri birlikleri (National Guard) krize müdahale ile görevlendirdi.

CUMARTESİ 16:20 Size en yakın sığınağı bulmanın yolu

Amerikan Federal Acil Durum Dairesi (FEMA), Kasırga güzergahındaki Amerikalıların kendilerine en yakın sığınma merkezlerinin yerini öğrenmek için, ‘’SHELTER’’ kelimesini ve ‘’Zip Code’’larını birlikte yazarak 43362’ye göndermelerinin yeterli olacağını açıkladı.

CUMARTESİ 16:31 Central Park kapatıldı

New York’un dünyaca ünlü Central Parkı da tamamen kapatıldı. Parka girmek yasaklandı. Güvenlik görevlileri, halen parkta bulunan olup olmadığı için son kontrolleri yapıyor.

CUMARTESİ 16:37 Yarım milyondan fazla ev ve işyeri elektriksiz

Irene Kasırgasının yol açtığı hasar nedeniyle, North Carolina ve Virgina eyaletlerinde şu anda 650 binden fazla ev ve işyeri elektrik alamıyor. Brunswick nükleer santrali enerji üretim seviyesini düşürdü. Ancak, santralde herhangi bir hasar olmadığı açıklandı.

CUMARTESİ 19:20 Boston’da da Pazar günü bütün toplu taşım sistemi duracak.

CUMARTESİ 19:30  Irene Kasırgasının gözü, New York’a 300 mil mesafede.

CUMARTESİ 19:31 Evinizin pencerelerini bantlamanız gerekiyor mu? Yetkililer ‘HAYIR‘ diyor.

 GELİŞMELERİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN