Skip to content
Menu

Cumhuriyetçilerin gözü bu akşamdan itibaren 3 gün boyunca Florida’da olacak

soldan: Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul, Herman Cain, Jon Huntsman,

AMERİKA BÜLTENİ (22 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Partide tüm gözler bu akşamdan itibaren Cumartesi akşamına kadar Florida’da olacak. 2012’de partinin başkan adaryı olmak isteyen 8 aday, iki hafta aradan sonra bu akşam yine Florida’da televizyon açıkoturumunda karşı karşıya gelecek. Fox News ve Google ortaklığıyla gerçekleşecek açıkoturum, Fox News’den New York saati ile 21:00’den itibaren canlı yayınlanacak.

Açıkoturmdan sonra ise 8 adayın tamamı Cuma günü Orlando’da düzenlenecek CPAC Florida (Conservative Political Action Conference) konferansında konuşma yapacak.

Ardından Florida’da cumartesi günü gerçekleşecek parti içi aday yoklamasının (straw poll) heyecanı başlayacak. Siyasi gözlemciler Florida’daki bu 3 günün, parti içi yarışın iki önde gelen ismi Texas Valisi Rick Perry ile Massachusetts eski valisi Mitt Romney arasında belirleyici sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Ağustos ayı başında Iowa’da yapılan ilk parti içi aday yoklamasını Michele Bachmann kazanmıştı. Ancak Florida’daki aday yoklamasının onuçlarının çok daha objektif olması bekleniyor. Çünkü oy kullanacak 3500 Cumhuriyetçi Temmuz ayında kurayla seçildi.

Parti içi yarış iki adaylı mı?

Quinnipiac University tarafından Perşembe günü sonuçları açıklanan anket de parti içindeki yarışın aslında Perry ve Romney arasında ikili bir yarışa dönüştüğü tezini güçlendiriyor. Floridalı Cumhuriyetçilerin yüzde 31’i Perry aday olarak görmek istediklerini ifade ederken, Romney’i aday görmek isteyen Floridalıların oranı yüzde 22 oldu. Diğer adaylardan en yüksek destek gören ise yüzde 8’de kaldı. Sadece iki adayın ismi kaldığında ise Perry yine Romney’e karşı yüzde 46 – 38 önde geliyor.

Florida, başkan adaylığı yarışı takvimi değiştiriyor

Florida Cumhuriyetçi Parti teşkilatı, eğer istedikleri gibi eyaletin önseçim tarihini 14 Şubat 2012’ye almayı başarırsa, ilk önseçimin yapılacağı Iowa’da 6 Şubat günü yapılacağı ilan edilen önseçim kongresinin tarihi de 15 Ocak’a çekilecek. Öte yandan Arizona ve Michigan eyaletlerinin de Florida gibi, parti genel merkezine isyan ederek ve kesilecek cezayı göze alarak önseçim tarihlerini, ‘Süper Salı’ olarak belirlenen 6 Mart tarihinden önceye alması bekleniyor. Cumhuriyetçi Parti genel merkezi, eyalet önseçimlerini, Süper Salı’dan önceye alacak eyaletlere, gelecek yaz yapılcak başkan adyını resmen seçme kongresindeki delege sayılarını yarı yarıya indirme cezası vereceğini açıklamıştı.