Skip to content
Menu

Florida, Cumhuriyetçi Partinin bütün önseçim takvimini değiştiriyor

AMERİKA BÜLTENİ (28 Eylül 2011)

Cumhuriyetçi Parti’de eyaletlerin 2012 adaylık önseçim takviminin resmen netleşeceği tarih olan 1 Ekim yaklaştıkça, bu konudaki karmaşa da büyüyor.

Florida eyalet Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Dean Cannon, eyaletteki Cumhuriyetçi Parti önseçimini, erkene çekerek 31 Ocak 2012 tarihine alacaklarını açıkladı. Parti genel merkezine isyan bayrağı çeken bu karar aynı zamanda bütün önseçim takviminin de değişmesine neden olacak. Cannon Çarşamba günü AP haber ajansına yaptığı açıklamada, Florida’nın, Iowa, New Hampshire, Nevada ve South Carolina’dan sonra beşinci önseçim eyaleti olmasını istediklerini söyledi. İlk önseçimin yapılacağı Iowa’da ‘caucus’ tarihi olarak daha önce 6 Şubat 2012 tarihi belirlenmişti. Florida’nın bu hafta sonuna kadar tarihini öne alması halinde, kendinden önceki 4 eyaletin de önseçim tarihlerini yeniden öne çekmesi gerekecek. Bu durumda parti içi yarış da Şubat ayı yerine Ocak ayında başlayacak.

Cumhuriyetçi Parti Merkez Kurulu (Republican National Committee), ‘süper salı’ olarak adlandırılan 6 Mart 2012’den önce sadece, Iowa, New Hampshire, Nevada ve South Carolina’ya önseçim yapabilme izni verildiğini karara bağlamıştı. RNC, bu karara muhalefet edecek eyaletlerin, adayın belirlenmesinde etkili olan 2012 Tampa genel kongresinde delege sayısının yarıya indirilerek cezalandırılacağını da duyurmuştu.

Arizona eyaleti de bu karara itaatsizlik ederek önseçim tarihini değiştireceğini açıklarken, South Carolina eyaleti ise 28 Şubat olarak belirlenen önseçim tarihini, başka bir eyaletle aynı günü paylaşmak istemediği için öne alabileceğini belirtiyor.