Skip to content
Menu

Florida, Cumhuriyetçi Parti’nin bütün önseçim takvimini alt üst etti

soldan: Rick Santorum, Newt Gingrich, Michele Bachmann, Mitt Romney, Rick Perry, Ron Paul, Herman Cain, Jon Huntsman,

AMERİKA BÜLTENİ (30 Eylül 2011)

Ve beklenen oldu, Florida eyaleti, Cumhuriyetçi Parti Merkez Kurulu’nun koyduğu kuralı çiğneyerek eyaletin önseçim tarihini 31 Ocak 2012’ye aldı.

Florida eyalet Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Dean Cannon, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Florida’nın, geleneksel ilk eyaletler olan Iowa, New Hampshire, Nevada ve South Carolina’dan sonra beşinci önseçim eyaleti olmasını istediklerini söylemişti.

Parti genel merkezine isyan bayrağı çeken bu karar aynı zamanda bütün önseçim takviminin de değişmesine neden olacak. Iowa, New Hampshire, Nevada ve South Carolina eyaletleri de, Florida’nın kararından sonra, daha önce ilan ettikleri tarihlerini büyük olasılıkla daha öne çekeceklerini duyurdu.

İlk önseçimin yapılacağı Iowa’da ‘caucus’ tarihi olarak daha önce 6 Şubat 2012 tarihi belirlenmişti. Ancak Florida’nın kararından sonra parti içi yarışın da Şubat ayı yerine Ocak ayında başlayacağı kesinleşmiş oldu.

South Carolina Cumhuriyetçi Parti Teşkilat Başkanı Chad Connelly, eyaletin önseçimini büyük olasılıkla 28 Ocak Cumartesi gününe çekeceklerini belirtti. Bu durum da, Iowa önseçiminin büyük olaslıkla 8 Ocak, New Hampshire önseçiminin 17 Ocak ve Nevada önseçiminin de 21 Ocak’ta yapılmasına neden olacak.

Cumhuriyetçi Parti Merkez Kurulu (Republican National Committee), ‘süper salı’ olarak adlandırılan 6 Mart 2012’den önce sadece, Iowa, New Hampshire, Nevada ve South Carolina’ya önseçim yapabilme izni verildiğini karara bağlamıştı. RNC, bu karara muhalefet edecek eyaletlerin, adayın belirlenmesinde etkili olan 2012 Tampa genel kongresinde delege sayısının yarıya indirilerek cezalandırılacağını da duyurmuştu.