Skip to content
Menu

‘Wall Street Baharı’ eylemi uzun New York kışına hazırlanıyor

ABD BÜLTENİ (2 Ekim 2011)

Manhattan’ın Finans Bölgesindeki bir parkı yaklaşık 15 gündür işgal eden eylemcilerin başlattığı, ‘’Occupy Wall Street (Wall Street’e El Koy)’’ eylemi, polis departmanlarının kitlesel gözaltılarına rağmen durmadığı gibi ABD’nin birçok büyük şehrine de yayılıyor. Manhattan’ın Financial District olarak bilinen ve dünya finansının kalbinin attığı semtin merkezindeki Zuccotti Park’ı 15 gündür işgal eden protestocular, yaptıkları yığınakla ‘bahar eyleminin’ parkta kışı geçireceğinin sinyalini veriyor. Göstericiler kendilerine kütüphaneden, eczaneye kadar birçok ünite bile oluşturdu (FOTO GALERİ haberin üstünde). Birçok sosyal derneğin yardımıyla parkta göstericiler için internet ve elektrik prizleri bile yapıldı. parka yapılan kamp yatağı ve kalın battaniyeler de eylemcilerin havaların soğumasıyla parkı terk edecekleri beklentisini bışa çıkarıyor. Çevredeki McDonalds şueblerinde tuvalet ihtiyaçlarını gideren eylemciler, günde birkaç kez Wall Street çevresinde yürüyüş yaparak, yeniden parka döönüyor.

Son olarak Wall Street baharı eylemcileri ile onlara destek verenlerin, Cumartesi günü düzenledikleri ‘’Şirket açgözlülüğüne hayır’’ adlı gösterisi polisin sert müdahalesine takıldı. New York polisi aralarında gazetecilerin de olduğu 700 kişiyi, Brooklyn Köprüsünde trafiği engelledikleri gerekçesiyle gözaltına aldı. Protestoyu organize edenler ise, yürüyüşün ‘polis tarafından, kitlesel gözaltıya meşruiyet oluşturmak için kasıtlı olarak köprünün yay yolundan, oto yoluna yönlendirildiğini ve kendilerinin de bu tuzağa düştüklerini’’ iddia ettiler. Eylemleri organize eden partiler ve dernekler üstü ‘Occupy Wall Street’’ hareketi yaptığı açıklamada, ‘’Biz çoğunluğuz. Bu ülkenin yüzde 99’unu temsil ediyoruz ve asla susmayacağız’’ dedi.

 

New York Borsası’ndan başka bankaların ve finans kurumlarının merkezlerinin bulunduğu Wall Street’te iki haftadır süren eyleme katılımcı sayısı da polisin müdahalesine rağmen artıyor. Bazı dünyaca ünlü isimlerin son günlerde art arda eylemin merkez üssü Zuccotti Park’ı ziyaret ederek destek açıklamalarından sonra, birçok büyük sendikanın da eylemcilere destek açıklamaya başlaması, eylemin ABD’nin politik gidişatında ciddi sonuçlar doğurabilecek bir başlangıca neden olabileceğini iddia edenlerin sesi yükseldi.

Eylem bütün ABD’ye yayılıyor

Eylemin kardeş eylemleri ise Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston gibi kentlere sıçradı. Boston’da Bank of America şubesi önünde gerçekleşen ve yaklaşık 3000 kişinin katıldığı yürüyüşe müdahale eden polis 24 kişiyi tutukladı. Öte yandan Wall Street Baharına destek amacıyla Chicago’da başlayan ‘’Occupy Chicago’’ eylemi de polisin müdahalesiyle karşılaştı. Ancak Chicago’da gözaltına alınan olmadı.
BOSTON

CHICAGO:

New York’ta dün de binlerce kişi, daha önce işgal ettikleri Wall Street’te yürüyüş yaparak ekonomik krizin etkilerini protesto etmiş, gösteri olaysız geçmişti. Göstericiler ellerinde, ‘’Goldman Sachs’a biber gazı’’ gibi pankartlar taşıyor. Gösterilerine iki hafta önce başlayan protestoculardan 80 kadarı da 24 Eylül’de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Öte yandan New York’ta başlayan gösteriler, ülke geneline yayılmaya başladı. Boston, ve Los Angeles’ta protesto gösterileri yapıldı. Holdingler, finans kuruluşları ve zenginlere karşı ekonomik adalet isteyen protestocular, adil bir ekonomik düzen gelene ve 2008 krizine yol açan şirket ve banka yöneticileri tutuklanıncaya kadar protestolarını sürdürecekleri belirtiyor. Göstericiler “ABD’de ‘Amerikan Baharı’ yaşanacak, ekonomik varlıklar adil olarak paylaşılacak, sesimizi dünyaya duyurana kadar eylemlerimizi sürdereceğiz” diyor.

Bloomberg: Bankalara yardım etmeliyiz

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ise, haftalık radyo konuşmasında Wall Street eylemini eleştirerek, ‘’New Yorkluların bankaları desteklemesi lazım. Protestocular yılda 40-50 bin dolar kazanan insanları protesto ediyor. Bunun başka izahı yok’’ dedi. Bloomberg, gelişmelerden sadece finans sektörünün değil herkesin sorumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

GÜNCELLEME (3 Ekim 2011 Pazartesi)

Eylem üçüncü haftasına girdi

Manhattan’ın finans bölgesinin kalbindeki Zuccotti Park’ı 3 haftadır işgal eden ‘’Wall Street’e El Koy’’ protestocuları eylemlerinin üçüncü haftasına girdi. Serin ama güneşli bir sonbahar sabahına uyanan göstericiler, Wall Street çalışanları işlerine koştururken günler sonra sakin bir kahvaltı yaptı. Eylemciler bugün şirket çalışanı zombi kıyafetleri giyerek Wall Street’te dolaşıp ‘korku salacaklar’.

Eylemciler, üçüncü haftaya girerken, artık daha organize ve daha büyük bir sosyal harekete dönüştüklerini belirterek, bu saatten sonra eylemlerini sonuç almayıncaya kadar bırakmak niyetinde olmadıklarını yeniden duyurdular. Eylem 50 civarında üniversite öğrencisinin bölgeye kamp kurmasıyla başlamış, geçtiğimiz Cumartesi günü eylemcilerden 700’ünün tutuklanmasıyla bütün dünyanın haberdar olduğu bir protestoya dönüşmüştü.

Protestoya katılan eylemciler, yaptıkları iş bölümü ve destek veren organizasyonların yardımıyla, tutuklanan arkadaşlarına anında hukuk yardımından, hastalananlara tıbbi yardıma kadar son derece oganize olmuş durumdalar.

Zengine karşı fakir eylemi değil

Eyleme katılanlardan 32 yaşındaki Jackie Fellner, ‘’Wall Street’i zorla fiilen işgal etmeye gelmediklerini’’ vurgulayarak, ‘’Bu eylem zengine karşı yoksulların eylemi değil. Büyük şirket paralarının ülkeye politikalar ve hangi programlara ulusal hazinenin harcanıp hangisine harcanmayacağını dayatmasına bir tepki’’ diye konuşuyor.

700 kişiden 8’i hala gözaltında

Öte yandan NYPD, Cumartesi günü tutuklanan 700 kişinin büyük bölümünün serbest bırakıldığını açıkladı. Sadece 8 kişinin halen gözaltında olduğunu kaydeden New York polisi, bunlardan 3’ünün haklarında yakalama emri olduğu 5’inin ise herhangi bir kimlik göstermeyi reddetmesi nedeniyle gözaltında kalmaya devam ettiklerini belirtti.