Skip to content
Menu

Wall Street eylemcileri neden buraya kamp kurdu? Zuccotti Park’ını özel kılan ne?

(Fotoğraf: Amerika Bülteni)

AMERİKA BÜLTENİ

(14 Ekim 2011 – 03:20)

New York Polisi, 27 gündür devam eden Wall Street işgal eyleminin kamp kurduğu Zuccotti Park’a birkaç saat içinde ilk kez ‘çevre temizliği’ gerekçesiyle girecek. Eylemciler, ise, parkın temizliğine izin vereceklerini ama tahliyeye direneceklerini belirtiyor. Peki, New York polisi Wall Street eylemcilerinin kampına 27 gündür neden müdahale edemedi de bugün ediyor?  Bu, Zuccotti Park’ın özel bir konumundan kaynaklanıyor.

Zuccotti Park, New York şehrinde bulunan ve kısaca POPS denen ‘özel mülkiyete ait kamusal alan’dan biri. Şehirde sayısı 520’yi bulan bu alanların çoğu o kadar özelliksiz ki birçok New Yorklu bu alanların kamusal park olduğundan bile habersiz. Çoğunlukla da birçok gökdelenin yanında, birkaç beton oturaktan oluşan alanlar.  1961 yılında oluşturulan POPS programının amacı, neredeyse hiç boş alanı olmayan Manhattan’da daha fazla kamusal alan yaratmaktı. Belediye mülklerinin bir kısmını ‘kamuya açan’ binalara, binayı yüzde 20 daha fazla yükseltme izni veriyor.

Zuccotti Park da bunlardan biri ve Brookfield Properties adlı emlak yatırım şirketine ait. Daha önce adı Liberty Park olan parkın adı, Belediye ile anlaşma imzalandıktan sonra şirketin kurucu CEO’sunun soyadını aldı. Ancak Zuccotti Park’ı POPS’lar içinde de özel kılan bir özelliği var. 54 katlı 1 Liberty Plaza’nın müştemilatı olan parkın bu bina ile doğrudan irtibatı yok. Sadece 1 Liberty Plaza gökdeleni ile değil, diğer 3 tarafı da sokaklar çevrili. Broadway, Trinity Place ile Cedar ve Liberty Streets.

İşte Wall Street eylemcileri, Zuccotti Park’ın bir POPS olduğunu farketmekte gecikmedi ve burada gecelemelerinin önünde yasal bir engel olmadığını farketti. Ayrıca belediyeye ait parklar belli saatlerden sonra kapanıyor ve gecelemek yasak. Ancak POPS’lar için böyle bir yasak konulmuş değil. Central Park ya da başka bir kamusal alanda aynı eylemi birkaç geceden fazla sürdüremez ve tutuklanırlardı. Şehrin içinde  açık havada 50 kişiden fazla toplanmalar için polisten izin almak gerekiyor. Ancak Zuccotti Park teknik olarak ‘resmi kamusal alan’ sayılmıyor. Özel mülkiyete ait kamusal alanların bu konudaki durumunun tam anlamıyla belirsiz olması, eylemin bugüne kadar sorunsuz gelmesini sağladı.

New York Belediyesi de, yasal olarak dağıtamadığı gösteriyi dağıtmak için temizlik bahanesini geliştirdi. Bunun için parkın sahibi şirketin müracaatı sağlandı ve bu müracaat nedeniyle parkın çöplerinin toplanması ve temizliğinin yapılması için boşaltılacağı açıklandı. Ancak, parkı süresiz olarak kapatıp göstericilerin gecelemesini engelleyecek yasal bir dayanak bulunmuyor. Bunun için de, temizlikten sonra uyku tulumu ve çadırların geri getirilmesine izin verilmeyeceği açıklandı. Polisin müdahalesi, göstericilerin konuyu mahkemeye taşımasına ve son yılların en ilginç davalarından birinin doğmasına neden olabilir.

İLGİLİ HABERLER

Wall Street eyleminin gerçekleştiği parkın boşaltılmasına saatler kala tansiyon yükseliyor

VİDEO: Wall Street eyleminin kalbi Zuccotti Park’taki hayata bir bakış