Skip to content
Menu

Pew’den medya araştırması: Amerikan medyası hangi 2012 adayına karşı en fazla negatif?

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2011)

Washington merkezli dünyaca ünlü araştırma merkezi Pew Research Center’a bağlı ‘’Mükemmel Gazetecilik Projesi’’ tarafından, 10 bin medya organı ile yüzbinlerce blogun taranmasıyla yapılan bir medya analizi, Amerikan medyasının Cumhuriyetçi Parti’deki başkan aday adayları ile Obama’ya yaklaşımının genel tablosunu ortaya çıkardı.

“The Media Primary: How News Media and Blogs Have Eyed the Presidential Contenders During the First Phase of the 2012 Race” başlıklı rapora göre Amerikan medyasından en fazla haberleştirilen ve hakkında en fazla pozitih haber çıkan isim Texas Valisi Rick Perry oldu. Ancak özellikle Florida Aday Yoklamasından sonra Herman Cain hakkında çıkan olumlu haber sayısı da Cain’i zirveye doğru hızla yaklaştırıyor.

Medyada hakkında en fazla negatif haber çıkan; Barack Obama

Peki 2012 için hakkında en fazla negatif haber çıkan aday kim? Barack Obama. Pew araştırmasına göre hem ABD Başkanı olarak hem de 2012 adayı olarak hakkında en fazla olumsuz haber çıkan politikacı ABD Başkanı Obama. Obama hakkında çıkan her olumlu habere karşılık 4 olumsuz haber yayınlanıyor. Yüzdelik olarak oranları ise yüzde 34 negatif ve yüzde 9 pozitif.

Rick Perry: Perry hakkında çıkan olumlu haber yüzde 32 iken olumsuz haber yüzde 20’de kaldı. Ancak, son haftalarda olumlu haberlerin büyük bölümü ülkenin güneyindeki medyada yoğunlaşmaya başladı.

Mitt Romney: Mitt Romney hakkındaki haberler de partideki anket sonuçları gibi istikrarlı ve belli sınırlar içinde. Yüzde 26 olumlu haber ve yüzde 27 olumsuz haber. Pew, araştırmanın yapıldığı 5 aylık periyotta bu tablosu değişmeyen tek adayın Romney olduuna dikkat çekiyor.

Herman Cain: Şu anda olumlu haber oranı yüzde 28 ve olumsuz haber oranı yüzde 23. Ancak bütün bunlar nerdeyse son bir ayın ürünü. İlk 3 ayında Cain nerdeyse medyada hiç yok.

Michele Bachmann: Bir ara olumlu- olumsuz haber oranı yüzde 33- yüzde 23’e kadar çıktı. Ancak Pew’e göre, yarışta hakkındaki haberlerde en dalgalı aday Bachmann. Iowa aday yoklamasında zirve yapan Bachmann, sonrasında ve özellikle de Perry’nin yarışa girmesinden sonra medyada adeta yok oldu.

Sarah Palin: Aday olmayacağını açıklayan ama adaymış gibi hareket etmeye devam eden Sarah Palin, hakkında çıkan her 2 olumlu habere karşı 3 olumsuz haberle yüzleşti.

Newt Gingrich ile Tim Pawlenty hakkında yarı yarıya daha fazla olumsuz haber çıkarken, Rick Santorum ve Jon Huntsman medyanın en az dikkatini ve saygısını kazanan adaylar.

Ron Paul: Cumhuriyetçi Parti’deki yarışın en özgün isimlerinden biri olmasına rağmen geleneksel medya neredeyse görmezden gelmiş. Hakkında en az haber çıkan aday Ron Paul. Ama aynı şey bloglar için sözkonusu değil. ‘Blogosfer’de (blog dünyası) hakkında en fazla olumlu haber çıkan aday açık arayla Ron Paul: yüzde 48 olumlu haber ve yüzde 15 olumsuz haber.