Skip to content
Menu

Newt Gingrich’in göçmenlik çıkışı Cumhuriyetçilerde ezberleri ve dengeleri sarstı

AMERİKA BÜLTENİ

(23 Kasım 2011)

Cumhuriyetçi başkan aday adayları, Salı akşamı, ulusal güvenlik konusunun tartışıldığı açıkoturum için bir kez daha kameraların karşısına geçti. Partideki muhafazakar kesimin son zamanlarda yükselen yıldızı Newt Gingrich’in, kaçak göçmenlik konusundaki çıkışı ise, parti içindeki ezberleri ve yarıştaki dengeleri sarsacak boyuttaydı.

Parti içinde, son yıllarda yükselen ve özellikle muhafazakarların desteğini almak isteyen adaylara hakim olan göçmen karşıtı sert söylemlerden kaçınan Gingrich, aksine açık şekilde, ABD’de uzun yıllardır yaşayan göçmenleri, ailelerinden, yaşamlarından koparmaya karşı çıktı.

Özellikle tutucu çevrelerden birçok Cumhuriyetçinin, göçmenlere karşı en sert tavrı alacak adaya yöneleceğini ifade ettiği bir dönemde Gingrich’in aksi yöndeki sürpriz çıkışının sonuçları merak ediliyor. Nitekim Texas Valisi Rick Perry’nin, eyaletindeki göçmen dostu bazı politikalar nedeniyle içine düştüğü savunmacı pozisyon ve bunun anktelere yansıması kendisi açısından olumsuz olmuştu.

Salı akşamı yapılan açıkoturumda, ‘’Kendisini aileyi savunan parti olarak tanıtan bir parti, çeyrek yüzyıldır burada yaşayan aileleri yıkacak bir göçmenlik politikasını nasıl uygulayacak anlamıyorum’’ diye konuşan Gingrich, ‘’Tepki almayı göze alarak diyorum, gelin politikayı yaparken biraz daha insancıl olalım ve bu kaçak göçmenlere, vatandaşlık vermeksizin bir yasal statü verelim ve böylece aileleri parçalanmasın’’ dedi.

Gingrich’in bu çıkışı podyumdan anında reaksiyon gördü. Mitt Romney, bu davranışı yeni kaçak göçmenlere davetiye olarak nitelerken, Bachmann, bunun ‘genel af’ anlamına geldiğini söyleyerek Gingrich’i zor durumda bırakmak istedi. Ancak, Gingrich geri adım atmadı:

‘’Amerika Birleşik Devletlerinin bazısı 25 yıldır bu ülkede yaşayan, çocuk torun sahibi insanları sınırdışı ederek, aileleri parçalamasına inanmıyorum’’

Ancak Gingrich’e karşı kampanya da açıkoturumdan hemen sonra başladı. Michele Bachmann’ın kampanyası, açıkoturumdan sonra ‘’Newt Gingrich’in, kaçak göçmenliğe kapı açan politikası’’ başlıklı bir açıklama yayınladı.

Mitt Romney’in sözcüsü de, ‘’Romney genel affa karşı ve Newt Gingrich genel affı savunuyor’’ açıklaması yaptı.

Neoconların gecesi 

İki tutucu organizasyon olan American Enterprise Institute ve Heritage Foundation tarafından organize edilen ve CNN tarafından yayınlanan, ‘Ulusal Güvenlik politikaları’ konulu açıkoturumu, Wolf Blitzer yönetti. Açıkoturumun yapıldığı salonda, Paul Wolfowitz ve David Addington gibi Neocon kurmaylar da hazır bulundu. Gecede genel olarak, diğer adaylar, partinin muhtemel adayı olarak görülen Mitt Romney’e yüklendi. Ohio eski valisi Jon Huntsman ise, yakın zamana kadar ABD’nin Pekin büyükelçisi olmanın verdiği özgüvenle dış politika ve güvenlik konusundaki birikimiyle, bu güne kadarki en iyi açıkoturum performansını sergiledi.

Ron Paul ise, Cumhuriyetçi ortodoksiye karşı, savaşlardan askerleri çekme ve Vatanseverlik Yasasına karşı çıkma gibi libertaryan görüşlerini dikkat çekici şekilde yeniden sunma fırsatı yakaladı.

Eski pizza zinciri CEO’su Herman Cain, son haftalarda düşen ve dış politika konusundaki bilgisizliğini ortaya koya tuhaf Libya cevabıyla hızla eriyen popülaritesini yeniden kazanabileceği hiçbir şey söyleyemedi.

Bachmann ise, Perry ile Pakistan tartışmasını, Temsilciler Meclisi istihbarat komitesinin üyesi olmanın avantajı ile yenmesine rağmen, ciddi bir aday olarak görülme imkanına yine kavuşamadı.

Rick Santorum ise, ‘’hala daha ne kadar bu umutsuz adaylık kampanyasını sürdürecek’’ bakışları altında bir çıkış arayışını daha başarısızlıkla sonuçlandırdı.