Skip to content
Menu

ABD vizesinin zorluğunun ülke turizmine bedeli: 606 milyar dolar

AMERİKA BÜLTENİ (26 Kasım 2011)

ABD’ye vize konusundaki sıkı kurallar ve vize almanın zorluğunun, son 10 yılda oldukça büyüyen küresel turizm pastasında ABD’nin payının küçülmesine ve 606 milyar dolarlık kayba neden olduğu belirtildi. ABD Turizmciler Birliği Başkanı Roger J. Dow, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan makalesinde, vize konusundaki zorluklar nedeniyle küçülen turizm endüstrisinde son 10 yılda 467 bin kişinin işini kaybettiğini belirtti.

ABD’ye gelen her bir turist başına, restorant, hotel ve alışveriş merkezlerinin toplam ortalama geliri 4000 dolar. ABD, 2000 yılında küresel turizmin yüzde 17’sini çekerken, 2010 yılında bu oran yüzde 12’ye geriledi. Bu gerilemenin Amerika’ya maliyeti 606 milyar dolar olurken, federal hükümet de 37 milyar dolarlık vergi kaybına uğradı.

Çinli, Hintli ve Brezilyalı turistler Avrupa’ya gidiyor

Bütün bu gelirin azalmasındaki en büyük neden ise, ABD’ye vize almanın oldukça zor ve zahmetli olması. Brezilya gibi yükselen ülkelerde bile bir kişinin ABD vizesi için mülakat bekleme süresi 100 günü bulabiliyor.

Sadece 2010 yılında Çin, Hindistan ve Brezilya’dan Avrupa’ya 6 milyon turist giderken, bu 3 yükselen ekonomiden ABD’ye aynı sürede gelen turist sayısı sadece 2.6 milyon oldu. Roger Dow, bu 3 ülkeden olan turistlerin ABD’ye geldiklerinde en çok para harcayan, birinci, ikinci ve dördüncü ülke olduklarını belirterek, yaşanan ekonomik kayba dikkat çekiyor.

ABD, vizesiz ülke listesini genişletmeli

ABD’nin ‘Visa Waiver Program’ denen, uygulamasıyla halen 36 ülkenin vatandaşları ABD’yi 90 günü geçmemek şartıyla vizesiz olarak ziyaret edebiliyor. Bunlar 30 Avrupa ülkesi ile, Avustralya, Yeni Zelanda, Brunei, Singapur, Güney Kore ve Japonya. Turizmciler Birliği başkanı Roger Dow, ABD’nin küresel turizm pastasındaki yüzde 17’lik payını yeniden yakalayabilmesi için bu listenin genişletilmesi gerektiğini kaydediyor. Halen ABD içindeki turistlerin sadece yüzde 4’ü uluslararası turistten oluşurken, yüzde 96 ülke içinde seyahat eden Amerikalılardan oluşuyor. Uluslararası turistlerin harcamalarıyla iş sahibi olan Ameirkalı sayısı ise 2010 yılı itibarı ile 827 bin kişi.