Skip to content
Menu

Herkes Iowa’da, o tek başına New Hampshire’da..!

Huntsman, adaylığını New Jersey'de Ronald Reagan'ın adaylığını açıkladığı noktada açıklamıştı.

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partide başkan adaylığı yarışı bu akşam Iowa’da 1700’ü aşkın noktada düzenlenecek mahalli kurultaylarla(caucus) başlıyor. Cumhuriyetçi Partinin 7 kayda değer adayından 6’sı günlerdir Iowa’ya kamp kurmuş durumda. Altıncısı ise Iowa’yı gözden çıkarmış durumda. Utah valisi iken Obama’nın Pekin büyükelçiliği teklifini kabul ederek Çin’e giden 2 yıl sonra da istifa ederek başkan adaylığı yarışına katılan Jon Huntsman.

Google’da Jon Huntsman ve ‘lonely (tek başına)’ kelimelerini yazarsanız bugünlerde birçok sonuç karşınıza çıkar. Sebebi, Iowa’yı gözden çıkaran Huntsman’ın 10 Ocak’taki New Hampshire önseçimine yoğunlaşması.

Iowa’yı gözden çıkarması doğal aslında. Çünkü hem Mormon olması, hem makul görüşlere ve devlet adamı vizyonuna sahip olması, hem de Cumhuriyetçi Partiyi esir alan paranoyak korku söylemine mesafeli duruşu Huntsman’ın Iowa’da yüzde 1 oy almasını bile imkansız kılıyor.

Huntsman, New Hampshire’dan alacağı oyla bir momentum kazanma peşinde. Çablarının tamamen sonuçsuz kaldığı da söylenemez. RealClearPolitics göstergelerine göre Huntsman, New Hampshire’da Romney ve Paul’un ardından üçüncü sıraya yükselmiş durumda. Huntsman’ın eyalette üçüncü ya da dördüncü olması bile, adayığını diğer eyaletlere taşımasına yetecek gözüküyor.

Hem bugün New Hampshire’daki son ‘tek başına’ günü. Diğer 6 aday da bugünkü Iowa kurultaylarından sonra, haftasonu yapıalcak televizyon açıkoturumu için New Hampshire’a gelecek.