Skip to content
Menu

New York’ta taksi şoförü, Gana’da 5 şehrin kralı

New York’ta birçok göçmen çift hayat yaşar. Queens’te bir restoranda bulaşıkçıyken, Meksika’da aile ağası olan da var, Long Island’ta benzinlik kasiyeri iken, Türkiye’de banka müfettişi olan da var, Midtown’da manikürcü iken Çin’de finans yatırımcısı olan da… Ancak belki de hiçbir çift kimlikli New York göçmeninin hikayesi Ganalı Isaac Osei’nin hikayesi kadar aşırı uçlarda değil.

Amerika Bülteni (12 Ağustos 2011)
Hergün Manhattan trafiğinde müşterilerini bir o yana bir bu yana taşıyan Isaac Osei, ülkesine ziyarete gittiğinde bu işine taban tabana zıt bir kimliğe bürünüyor. Uçağa Isaac Osei olarak binen Ganalı taksi şoförü, Atlas Okyanusunu geçtikten sonra Gana’nın doğusundaki tam 5 şehrin nüfusunu oluşturan Akwamu kabilesinin lideri ‘’Nana Gyensare V’’ kimliğinin sahibi oluyor.  Gana’nın başkenti Akra’ya geldikten sonra altın tacını kafasına takıp, 10 odalı sarayındaki tahtında günde 20 saat halkının sorunlarıyla ilgileniyor.

Reis Osei, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, New York’ta çok yorucu bir iş temposu olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ‘’Ancak en azından burda daha hürüm. Karım bile bana bazen çok kızıyor çünkü New York’tayken beni doğru dürüst göremiyor’’.

19 çocuklu bir ailenin üyesi olan Osei, anne tarafından liderliği almış. Geleneğe göre o soydan gelen kardeşler içinden en yaşı olanı lider oluyor. 30 yıl önce New York’a göçen Osei, taksi şoförlüğüne başlamış ve 1982 yılında plakasını almış. Birkaç yıl içinde evlenmiş 2 kız çocuğu olmuş ve Harlem’de bir restoran açmış. Ancak bir süre sonra işleri bozulmuş ve boşanmış. Uzun yıllar zorluklarla mücadele eden Osei, 2006 yılında ağabeyinin ölmesi üzerine Gana’ya çağrılmış ve yeni lider olduğu tebliğ edilmiş.

Gana’da kral, New York’ta hanımköylü!

Eşi Elizabeth Osei, bir anda 5 şehri yöneten ve yasal,yargısal, icrai yığınla yetkiye shaip bir lidere dönüşen eşiyle Gana yolculuklarını anlatırken, ‘’Gittiğimizde bizi rahata alıştırıyorlar. Geri döndüğümüzde JFK Havaalanında birileri valizlerimizi alsın diye bekliyoruz bu alışkanlıkla’’ şeklinde konuşuyor ve taksi şoförü ülke lideri kocası ile ilişkisini şu şekilde tasvir ediyor:

‘’Gana’ya gittiğimizde ben ona tapıyorum. New York’a geldiğimizde o bana tapıyor…’’