Skip to content
Menu

ABD’nin TV-politiği: Cumhuriyetçiler ne seyrediyor, Demokratlar ne seyrediyor?

Jay Leno ve David Letterman, Letterman'ın stüdyosunda 1979 yılında. İkili şimdi farklı kutupların gözdesi.

AMERİKA BÜLTENİ (12 Aralık 2011)

Politik kamplaşmanın sadece hangi ekonomi politikalarının uygulanacağıyla sınırlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ‘poli-twit’ araştırmasından sonra bu kez ABD’nin ‘TV-politiğini’ ortaya koyan bir araştırma yayınlandı. Detaylara geçmeden önce herkesin merak ettiği sorunun cevabını verelim: Evet, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin TV alışkanlıkları da farklı. Bundan daha çok merak edilen sorunun cevabını da verelim: Evet Demokratlar David Letterman, Cumhuriyetçiler Jay Leno seyrediyor.

Experian-Simmons adlı tüketici araştırmaları firmasının Entertainment Weekly dergisi için gerçekleştirdiği araştırmanın bazı çarpıcı sonuçları şöyle:

Gece komedi şovları konusunda partizan bir bölünme var

Yeni kuşak ikisini de pek seyretmiyor ama geleneksel kuşakların David Letterman – Jay Leno çekişmesine oldukça politik anlamlar yüklediği görülüyor. Demokratlar, CBS kanalaında hafta içi her gece yayınlanan The Late Show with David Letterman seyrediyor. Cumhuriyetçiler ise NBC’de her gece yayınlanan The Tonight Show with Jay Leno programını seyrediyor. Başta The Daily Show ve The Colbert Report  olmak üzere geri kalan diğer bütün komedi şovları Demokrat solcular arasında popüler.

Demokrat ve Cumhuriyetçilerin ‘sit-com’ zevki de farklı

30 Rock ve Parks and Recreation gibi sarkastik ve medya tipi komediler Demokratlar arasında popüler. ABC’nin The Middle’ı gibi geleneksel komedi ürünleri ise Cumhuriyetçilerce beğeniliyor. Big Bang Theory’i listede yok ama zaten onu kimin seyrettiği biliniyor: İnekler ve doktora öğrencileri…

İki politik kampın da kesinlikle izlemiyoruz dediği sit-com hangisi? Two and a Half Men. Peki her hafta bu diziyi seyreden 20 milyon kişi kim? Hangi partiden olanların daha çok yalan söylediğiyle ilgili de bir araştırma yapılmalı.

Muhafazakarlar ‘reality’ şovlara bayılıyor, Snooki hariç

Tutucu kesim, Dancing With the Stars, The Bachelor, and The Biggest Loser gibi ‘reality’ şov programlarına bayılıyor. Böylece bu programlara kimlerin reyting kazandırdığı da ortaya çıktı. Ancak Cumhuriyetçilerin sevmedikleri reailty şovlar da var. Jersey Shore’dan nefret ediyorlar örneğin. Biz de Vali Christie, New Jersey’nin şanı için Snooki’ye karşı kampanya yapıyor sanıyorduk. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin kamplaşmadığı tek konu bu: New Jersey iki tarafın da umurunda değil.

İşte tam liste:

Liberal ve Demokratların favorileri

–      The Daily Show With Jon Stewart ve The Colbert Report (Comedy Central): Sürpriz yok yani.

–      30 Rock ve Parks and Recreation (NBC): Experian-Simmons pazarlama müdürü John Fetto, “Sarkastik mizaha bayılıyor Demokratlar’’ diyor. Kim bayılmaz ki…

–      The View (ABC): Kadınlara hitap eden programlar Demokratlar arasında, erkek dostu programlar ise Cumhuriyetçiler arasında popüler.

–      Glee (Fox)

–      Modern Family (ABC): Glee ve Modern Family geçen yıl her iki taraftaki partililer arasında da rağbet görüyordu. Bu sene sebebi bilinmez Cumhuriyetçiler arasında daha az popülerler .

–      It’s Always Sunny in Philadelphia (FX)

–      Treme (HBO): Sadece Demokratlar arasında popüler değil, aynı zamanda Cumhuriyetçiler tarafından da nefret ediliyor.

–       Cougar Town (ABC)

–       The Late Show With David Letterman ve The Late Late Show With Craig Ferguson (CBS): Gece komedilerinin hepsi aslında sadece Demokratlar arasında rağbet görüyor. Biri hariç. Az sonra…

Demokratların Cumhuriyetçilerle beraber sevdiği şovlar: The Soup (E!), Aqua Teen Hunger Force (Adult Swim), Raising Hope (Fox), Saturday Night Live (NBC), The Office (NBC), Project Runway (Lifetime), Shameless (Showtime), Parenthood (NBC), Conan (TBS).

 

Muhafazakar- Cumhuriyetçilerin sevdiği programlar

–      Swamp Loggers (Discovery) ve Top Shot (History): Belgesel tarzı mesleki seriler Tutucu çevrelerde popüler. Swamp Loggers konusunda ise özellikle kutuplaşma daha üst seviyede.

–      The Bachelor (ABC): Muhafazakarlar yarışma programlarını da seviyor.

–      Castle (ABC): Demokratlar da aslında Castle’a karşı boş değil.
Daha az olsa onlar da seviyor.

–       Mythbusters (Discovery)

–       Only in America With Larry the Cable Guy, American Pickers, Pawn Stars, Swamp People (History): Eğer Cumhuriyetçi Partiden politikaya girecekseniz ve adaylık kampanyanız için bağışa ihtiyacınız varsa reklamlarınızı History Channel’a verin diyoruz başka da birşey demiyoruz.

–      The Middle (ABC): Aslında, liberaller de seviyor.

–      The Tonight Show With Jay Leno (NBC): Tutucu kesimin sevdiği tek gece şovu komedyeni Jay Leno.

–       The Biggest Loser (NBC)

–       Hawaii Five-O, NCIS, The Mentalist (CBS):

Ayrıca: Dancing With the Stars results show (ABC), Man vs. Wild (Discovery), Auction Kings (Discovery), Wheel of Fortune (syndi), Top Gear (BBC America).

 

Muhafazakar Cumhuriyetçilerin nefret listesi

–      Weeds (Showtime): Hem kadınlara hitap ediyor hem uyuşturucu kullananlar var üstelik ‘ahlaksız’ bir anti-kahraman var. Tutucu evlerden uzak olsun…!

–       The Daily Show With Jon Stewart ve The Colbert Report (Comedy Central): Yine sürpriz yok. ( Bazı Cumhuriyetçiler, Colbert’i beğendiğini söylemiş. Colbert’in rol icabı oynadığı egoist tutucu sunucuyu gerçek sanıyor olmasınlar diye akla gelmiyor değil)

–      South Park (Comedy Central): Kimsenin sevmediği ama buna rağmen reytingleri fena olmayan bir program daha.

–       TMZ (syndication)

–       General Hospital (ABC)

–       Family Guy (Fox)

–       Dexter (Showtime): Ah şu ahlaksız kahramanlar…

–       Jersey Shore (MTV)

–       The Walking Dead (AMC): Kıyamet hakkında bir diziyi sevmemeleri şaşırtıcı!

Ayrıca: Divorce Court (syndi), The Big C (Showtime), Let’s Make a Deal (CBS), Bridezillas (WE), My Fair Wedding With David Tutera (WE), Don’t Forget the Lyrics (VH1).

 

Liberal Demokratların nefret listesi

 –      Swamp Loggers (Discovery): Nedir Demokratların derdi bu programla bilmiyoruz... Nancy Pelosi’yi mi timsahlara atıyorlar?

–      Dog the Bounty Hunter (A&E) ve COPS (syndication): (Otoriteye itaati mi ima ediyorlar?)

–      The Ultimate Fighter (Spike TV):

–      The Price Is Right (CBS): Ve bütçe krizi şakaları.

–       CSI: Miami (CBS)

–       Kitchen Nightmares (Fox): Tuhaf, temiz mutfağı kim sevmez?

–       Secret Life of the American Teenager (ABC Family): Cumhuriyetçi ler de pek sevmiyor.

–       Ghost Hunters (Syfy), Ghost Adventures (Travel Channel) ve The Haunted (Animal Planet): Demokratlar metafiziğe inanmıyor. Ya da, bununla ilgili reality şovlara inanmıyorlar. 

Ayrıca: Operation Repo (TruTV), Swamp People (History), Hardcore Pawn (TruTV), River Monsters (Animal Planet), Deadliest Catch (Discovery), Only in America With Larry the Cable Guy (History), Storm Chasers (Discovery), Billy the Exterminator (A&E), Deal or No Deal (GSN), Forensic Files (TruTV), Dirty Jobs (Discovery).