Skip to content
Menu

Obama; Her sabah İncil ve dua ile güne başlıyorum

AMERİKA BÜLTENİ (2 Şubat 2012)

ABD Başkanı Barack Obama, geleneksel Ulusal Kahvaltı Duası toplantısında dini inancını bir kez daha kamuoyu ile paylaştı. Amerikan kamuoyunda kısaca ‘The Family’ olarak bilinen ‘Dostluk Vakfı (The Fellowship Foundation)’ tarafından her yıl Şubat ayının ilk Perşembe günü düzenlenen dini toplantıya, 1953 yılından beri her yıl bütün Amerikan başkanları  katılıyor. Başkanlığının ilk 3 yılında bu geleneği sürdüren Obama da, ilk döneminin son yılında da dua programına katılarak bir konuşma yaptı.

***

Obama’nın konuşmasının tam metni için tıklayın

***

Washington Hilton’da, Kongre, medya, akademi, iş dünyası ve federal hükümetin üst düzey yöneticilerinden oluşan 3000 özel davetlinin katıldığı programda konuşan Obama, bol bol İncil’den alıntı yaptığı konuşmasında, ekonomi politikasını ve özellikle zenginlerin vergisini artırma çabasını Hıristiyanlık inancının şekillendirdiğini savundu:

‘’Bir Hıristiyan olarak benim için, bu aynı zamanda Hz İsa’nın öğretisindeki ‘kendisine fazla nimet verilenlerden bunun karşılığı istenmeli’ ile özdeş. Bu aynı zamanda İslam’daki kendisine nimet verilenler bunun zekatını vermeli,  Yahudi inancındaki başkalarını da düşünmeye daveti de yansıtıyor’’

Tanrının, ‘kendin için istediğini komşun için de istemeyi’ vazettiğini ifade eden Obama, ‘’Biliyorum ki bu Altın Kural, İslam’dan Budizme, Yahudilikten Plato öğretisine her düşünce ve inanç sisteminde de yer buluyor’’ diye konuştu.

‘’Dindar bir ailede büyümedim, İsa’yı sonradan buldum’

İnsanların politikanın ve günlük yaşamın koşturmacası içinde kendisini kolayca kaybedebildiğini kaydeden Obama, ‘’Bu tür dua zamanları bizi kendimize getiriyor. Bize, ne kadar maiyetimiz, gücümüz, süslü ünvanlarımız ya da makamımız olursa olsun mükemmel olmadığımızı hatırlatıyor. Yaratıcıya dönüp onu dinlemek hepimize kazandırır. Yapmacık dincilikten kaçınarak O’nu dinlemek…’’ diye konuştu.

Konuşmasında kendi kişisel inanç macerasını da paylaşan Obama, The Family’nin gizli lideri vaiz Billy Graham’la tanışmasını da paylaştı. Graham’ı, yaşlılık ve sağlık sorunları nedeniyle inzivada yaşadığı North Carolina’da ziyaret ettiği günün hayatının en onur duyduğu anlarından biri olduğunu ifade eden Obama, ziyaretin bitiminde Graham’ın kendisine dua etmesini unutamadığını kaydetti:

‘’Samimi kucaklaşma ve sıcak bir veda ile ziyaretimizi bitirdik. Geri dönüş yolunda ve sonraki zamanlarda sık sık o anı düşündüm. Kendi manevi yolculuğumu düşündüm. Dindar bir evde büyümedim. Şüphe ile dolu yıllardan geçtim. Uzun yıllar önce İsa’yı hatta onu aramıyorken buldum. Ondan sonra hep tanrının rahmetini yaşadım. Ve kendimi, inancıyla dünyayı değiştiren, zaferler ve trajedilerle dolu bir hayat yaşayan Billy Graham ile başkan olarak dğa başında dua ederken buldum kendimi.

O günden beri dizlerimin üstüne çökerek, Tanrıdan bana sadece hayat ve Hristiyan inançlarım için değil, bize ulus ve ülke olarak bir arada ve güçlü tutan değerler için de yol göstermesi için dua ediyorum. Biliyorum ki bize doğru yolu gösterecek. Hep gösterdi hep gösterecek. Ve onun engin merhametinin gelecekte de üzerinizde olmasını diliyorum’’