Skip to content
Menu

Google kurucusu: İnternet özgürlüğü hiç olmadığı kadar tehdit altında

Google'ın kurucu ortağı Sergey Brin

AMERİKA BÜLTENİ (16 Nisan 2012)

İnterneti var eden açıklık ve evrensel erişim olanağı, internetin tarihinde görülmemiş oranda tehdit atında. Bu uyarı, internet devi Google’ın kurucu ortaklarından Sergey Brin’e ait. İngiliz gazetesi The Guardian’ın Pazartesi sayısında bir yazısı yayınlanan Brin, internetin maruz kaldığı devasa tehdidin, hükümetlerin vatandaşlarının internete erişim olanaklarını her geçen gün artan oranda kontrol etmeleri de dahil birçok değişik faktörün ortak sonucu olduğuna işaret etti.

‘’Dünyanın her köşesinde açık internete karşı güçler sıraya girmiş durumda’’ diye yazan Brin, ‘’Bugün geçmişte olduğundan çok daha endişeliyim. Manzara korkutucu’’ dedi.  Brin, Çin, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerin internete getirdiği kısıtlamalardan da endişe duyduğunu kaydetti.

Facebook ve Apple, ‘web’i Balkanlaştırıyor

Brin, müzik, TV ve sinema sektörünün ‘korsanla mücadele’ girişimleri, Facebook, Apple gibi platformların bünyelerinde paylaşılacak yazılımlara getirdikleri yüksek kısıtlamaların da internet özgürlüğünü tehdit eden faktörler olarak sıraladı.

Brin, kendi platformlarını kurarak, kullanıcılarının internet erişimlerine istedikleri kısıtlamaları getiren Facebook ve Apple’ın yükselişlerinin, internet yaratacılığını boğma ve ‘web’i balkanlaştırma riski bulunduğunu da sözlerine ekledi.