Skip to content
Menu

Papa Fransis, ABD Kongresinden gelen yemek davetini niçin reddetti

pope-francis-papa

AMERİKA BÜLTENİ (24 Eylül 2015)

Bugün Papa’yı ortak oturumda konuşmak üzere ağırlayacak olan ABD Kongresinin liderleri, Washington DC’ye resmi ziyaret gerçekleştiren Papa Fransis’i akşam yemeğine davet ettiklerinde Papa’yı onurlandıracaklarını düşünüyorlardı. Ancak aralarında John Boehner’den Nancy Pelosi’ye ve Harry Reid’e kadar her iki partinin de en önde gelen isimlerinin olduğu Kongre liderleri hiç beklemedikleri bir yanıt aldılar. Papa Fransis bir başka yemek davetine katılacağı için Kongre liderleriyle yemek yiyemeyecekti. Asıl şok ise Papa’nın diğer yemeğinde beraber olacağı insanların kimliğiydi. Washington DC’deki St Patrick Kilisesinin yemekhanesinde Washington DC’deki evsizlerle akşam yemeği yiyecekti Papa… Upworthy’den Erich March, Papa Fransis’in, Washington’a gelen her yabancı liderin can atacağı bir davet yerine şehirdeki evsizlerle akşam yemeği yiyecek olmasıyla verdiği mesajı şu şekilde anlatıyor:

Papa, bazı seleflerinin aksine, dünya liderlerine ve medyaya tekrar ve tekrar aynı mesajları verip duruyor. Kilise yoksulların kilisesi. Küresel yoksulluğun en önemli nedeni olarak gördüğü küresel finans düzenini eleştiriyor. Ve kürenin her yerindeki Katoliklere, öncelikle yaşadıkları toplumlardaki en zayıf insanlara el uzatmaları çağrısı yapıyor.

Ekonomik eşitsizliğe karşı da güçlü şekilde konuşuyor.

İşte evsizlerle yemeği Nancy Pelosi ve John Boehner’a tercih etmek böylesi bir Papa’dan beklenebilecek bir ‘bıçkınlık’.

Georgetown Üniversitesinden John Carr ise Papa’nın kararını şöyle yorumladı:

‘’Papa Fransis, Washington dünyasının çok dışından bir insan. Onun öncelikleri ile Washington’un öncelikleri çok farklı. Biz dünyanın merkezi olduğumuza inanıyoruz. Ama Papa Fransis’in dünyasının merkezi değiliz. Açık ki, Papa Arjantin’in bir gecekondusunda, iktidar koridorlarında dolaştığından daha rahat hisediyor kendisini’’