Skip to content
Menu

Teftiş Kurumundan Trump’a: Siyasi açıklamalar yapan danışmanı işten at

AMERİKA BÜLTENİ (25 Haziran 2019)

ABD’de devlet yetki ve olanaklarının siyasi çıkar için kullanılıp kullanılmadığını denetlemekle görevli teftiş kurumu (OSC), Başkan Donald Trump’ın başdanışmanı Kellyanne Conway’ın son bir yılda Beyaz Saray görev ünvanı ile birden kez siyasi demeçler vererek Hatch Yasasını ihlal ettiği için görevinden alınmasını istedi. OSC, Conway’in, Trump’ın kızı Ivanka Trump’ın ürettiği ürünleri kamuya açık şekilde överek de yine etik yasaları ihlal ettiğine hükmetti.

OSC’nin geçen haftaki talebinden sonra Beyaz Saray’ın henüz adım atmaması üzerine Temsilciler Meclisinin devlet denetleme komitesi de Kellyanne Conway’ı, Çarşamba günü Kongre Komitesine ifade vermeye çağırdı. Ancak, Beyaz Saray hukuk danışmanı, Kongre Komitesine gönderdiği mesajda, ‘’Başkanın danışmanlarının, Kongrenin ifade çağrılarına karşı dokunulmazlığı olduğu’’ savıyla Conway’in Çarşamba günü Kongre Komitesinin oturumuna katılmayacağını açıkladı. 

Bu mesaj, Kongre ile Beyaz Saray arasında yeni bir krize neden oldu. 

Kongrenin devlet denetleme komitesi başkanı Elijah Cummings, Conway’ın komite toplantısına katılması için, katılımı zorunlu hale getiren ‘celp’ çıkaracağını açıkladı. Conway’ın bu celbe rağmen Kongre komitesine ifade vermeye gelmemesi halinde, ‘’ABD Kongresini aşağılama suçlamasıyla’’ hukuksal işlem başlatacaklarını duyurdu. 

ABD’de 80 yıldır devlet imkan ve yetkilerinin etik denetimini yapan Özel Yetkili Danışma Konseyi (OSC) Başkanı, Beyaz Saray’a gönderdiği mektupta, Hatch Yasasının amacının, Amerikan halkının, federal devletin ve devlet imkanlarının, sadece bir politik çizginin değil, bütün Amerikalıların hizmetinde olduğuna inancını ayakta tutmak ve böylece kamusal saygınlığı korumak olduğuna dikkat çekti. Mektupta, Conway’ın, Beyaz Saray görevi (danışman) ve ünvanı ile verdiği siyasi demeçler, muhalefet hakkında açıklamaları tek tek sıralandı. Yasa ihlalinin sabit olduğu gerekçesiyle, Conway’ın devlet görevinden çıkarılması istendi.  

HATCH YASASI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN: