Skip to content
Menu

BM, tarihinde ilk kez eşcinsel haklarını tanıdı

 

AMERİKA BÜLTENİ

17 Haziran 2011, Cuma

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez gay, lezbiyen ve transseksüellerin haklarını kabul eden bir karar tasarısını kabul etti. BM İnsan Hakları Konseyinin kabul ettiği tasarıyı destekleyen ABD ve diğer ülkeler bu tarihi kararı alkışlarken, Afrika ülkeleri ile nüfusunun büyük bölümü Müslüman ülkelerin bir kısmı karar tasarısına tepki gösterdi.

Dikkatli bir dil ile kaleme alınan tasarı, eşcinsellerin kimliklerinden dolayı uğradığı haksızlıklar ve istismarlarla ilgili endişelerini dile getiriyor. Eşcinsel hakları savunucuları yıllardır bu konuda ikiye bölünen BM’nin sonunda bu tarihi kararı alabilecek çoğunluğa ulaşmasında Obama yönetiminin bu konudaki baskısının rol oynadığına dikkat çekiyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da karar tasarısı ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Bu karar tasarısı, bütün dünyada gay, lezbiyen, biseksüel ve transeksüellerin kim oldukları ve kimi sevdiklerinden dolayı haksızlıklara uğradıklarını vurgulayan tarihi bir öneme sahip’’ yorumunda bulundu.

Cenevre’de toplanan BM İnsan Hakları Konseyinde, Güney Afrika’nın gündeme getirdiği karar tasarısı 19’a karşı 23 oyla kabul edildi. Kararı destekleyen ülkeler arasında ABD, bazı AB ülkeleri, Brezilya ve diğer bazı Güney Amerika ülkeleri yer aldı. Rusya, Suudi Arabistan, Nijerya, Pakistan gibi ülkeler ise karara muhalefet etti. Çin, Burkina Faso ve Zambia çekimser kalırken Kırgızistan oy kullanmadı. İnsan Hakları Konseyi üyesi Libya’nın üyeliği ise daha önce askıya alınmıştı.