Skip to content
Menu

Obama: ‘3 Ağustos’tan İtibaren Emekli Maaşlarını Ödeyemeyebiliriz’

Başkan Barack Obama, Kongre üyelerinin borçlanma tavanını yükseltme konusunda anlaşmaması durumunda 3 Ağustos’tan itibaren emekli maaşlarının ödenemeyebileceğini söyledi.

Obama bu açıklamasını CBS televizyonuna verdiği demeçte yaptı. Başkan bugün Kongre liderlerini yeniden Beyaz Saray’da ağırlayacak. Görüşmeler dört gündür devam ediyor.

Başkan Obama ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri, federal hükümetin 14 trilyon 300 milyar dolarlık borçlanma tavanını yükseltme konusunda derin görüş ayrılıkları yaşıyor. Kongre’nin 2 Ağustos’a kadar karara varmaması durumunda Amerikan hükümetinin temerrüde düşmesi mümkün.

Obama dün Kongre liderleriyle bir kez daha bir araya geldi, ancak taraflar arasındaki anlaşmazlığın daha da derinleştiği bildiriliyor. Senato’daki Cumhuriyetçi Parti grup başkanı Mitch McConnell, Başkan Obama iktidarda kaldığı sürece bütçe sorununa uzun vadeli çözüm bulamayacaklarını savundu. McConnell, Obama’nın önerilerini “illüzyon” diye tanımladı.

Başkan federal bütçede önümüzdeki 10 yılda 4 trilyon dolarlık kesintiler yapılmasını ve gelir arttırıcı bazı önlemler alınmasını öneriyor. Ancak Cumhuriyetçi Partililer devlet gelirlerinin ek vergilerle arttırılmasına karşı çıkıyor.

Demokrat Partililerse yoksullar ve yaşlılar için ayrılan sosyal programlarda kesinti yapılmasına karşı. Demokratlar, zenginler ve büyük şirketlere yönelik vergilerin arttırılmasını istiyor. (VOA)