Skip to content
Menu

Amerikan devleti iflas gününe karşı yarış halinde

Amerika Bülteni

(16 Temmuz 2011, Cumartesi)

ABD’de devletin borçlanma saatinin duracağı 2 Ağustos yaklaştıkça, siyasi tansiyon da yükseliyor. Eğer Kongre ülkenin 16 Mayıs’Ta limitine ulaştığı borçlanma tavanını 2 Ağustos gününe kadar yükseltmeze, ülkeyi ve global ekonomiyi ciddi çalkantılar bekliyor. ABD tarihinde ilk defa borçlarını ödeyemez duruma düşecek ve bütçe denetimi için sıkı kemer sıkma politikaları uygulamaya sokulacak. Birçok küresel borç verene de alacaklarının bir süre ödenemeyeceği deklare edileceği için, çalkantının bütün kürede hissedilmesi bekleniyor.

Kongre’de sorunu aşmak için iki parti arasındaki müzakereler aralıksız sürerken, Başkan Obama da, Kongre üyeleri üzerinde uzlaşma baskısı yaratmak için halka gitme kararı aldı. Obama, ilk olarak Cumartesi günkü haftalık internet-radyo konuşmasında, ‘’Hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız, çünkü hepimiz bu ülkenin bir parçasıyız’’ dedi. ‘’Zenginler de kendi üzerine düşeni ödemeli’’ diye konuşan Obama, geçmişte Cumhuriyetçi başkan Ronald Reagan ile Demokrat Partili Kongre lideri Tip O’Neill, ve Demokrat başkan Bill Clinton ile Cumhuriyetçi Kongre lideri Newt Gingrich arasındaki bütçe anlaşmalarına vurgu yaparak, ülkenin kaderi sözkonusu olduğunda tarafların anlaşabildiğine işaret etti.

 

Cumhuriyetçiler, ‘denk bütçe’ yasası çıkarılırsa, borç limitinin yükeltilmesine izin vereceklerini belirtiyor. Ancak bu yasanın çıkması çok büyük olasılık olarak görülmüyor. Bu konudaki direniş özellikle Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında yaşanıyor. Senato’da ise Demokratlar ile Cumhuriyetçiler, Obama’ya Kongre izni olmadan borç tavanını yükseltme izni veren yasa teklifinde büyük ölçüde anlaşmış durumda.

Öte yandan Federal hükümetten Cuma günü yapılan açıklamada ise, Amerikan devletinin 14,4 trilyon dolarlık borç limitini aşamadığı için elindeki son ‘kötü gün’ tasarruf kaynaklarını da kulanmakta olduğu uyarısı yapıldı. Bu kaynaklar da 2 Ağustos gününe kadar ülkeyi taşıyabilecek.