Skip to content
Menu

ABD’nin borçlarını ödeyememe riski büyüyor

Beyaz Saray ile Kongre arasında uzlaşma sağlanamazsa Amerika  2 Ağustos’tan itibaren borçlarını ödeyemez duruma düşecek.

21 Temmuz 2011, Perşembe

İktidarla muhalefet arasında bütçe ve borçlanma tavanı konusundaki anlaşmazlığın yasalara göre o tarihe kadar giderilmesi şart.

Taraflar arasında müzakereler sürüyor ancak en kötü ihtimale karşı özel sektör ve Amerikalı yetkililer önlem almaya başladı.

Reuter Haber Ajansı’na göre Merkez Bankası yetkilileri Maliye Bakanlığı’yla temas halinde. Merkez Bankası’nın Philadelphia şubesi başkanı Charles Plosser beklenmedik gelişmelere karşı plan geliştirdiklerini, hangi yükümlülüklere öncelik verileceği konusunun da ele alındığını açıkladı..

Yetkililer, vadesi dolan tahviller konusunda nasıl bir strateji izleneceğini belirlemeye çalışıyor. New York Times gazetesine göre bankalar ve finans kurumları da önlem almaya başladı. Haberde bazı şirketlerin tahvilleri elden çıkardığı, bazılarınınsa nakit rezervlerini arttırdığı bildiriliyor. Bu arada, özel sektör borç krizi yüzünden faiz oranlarının artması durumunda atılacak adımları belirliyor.

Amerika’da iktidarla muhalefet arasında bütçe konusunda anlaşmazlık devam ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Barack Obama’nın liderlik sergilemesi gerektiğini; çözümü beklemekle yetinemeyeceğini söyledi. Boehner, başkanı Cumhuriyetçi Parti’nin tasarruf planına destek vermeye çağırdı. İktidardaki Demokrat Parti, bütçeden aşırı kesinti yapılmasına karşı çıkarken, muhalefetteki Cumhuriyetçiler vergilerin herhangi bir şekilde arttırılmasına itiraz ediyor. Taraflar arasındaki müzakereler haftalardır çıkmazda. Bütçe konusunda anlaşma olmadığı için Cumhuriyetçiler borçlanma tavanını yükseltmemekte direniyor.

Başkan Barack Obama tüm sıkıntılara rağmen yine de kapsamlı bir uzlaşmaya varılacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi. (VOA)