Skip to content
Menu

California’da sünnet yasağı referandumuna mahkeme neşteri

California’da mahkeme, San Francisco şehrinde, Kasım ayında yapılacak referandumda, oy pusulasına konan 18 yaşından önce ‘sünnet’in yasaklanmasını isteyip istemedikleri’ sorusunu, pusuladan çıkarılmasına hükmetti. Hararetli tartışmalara neden olan sünnet yasağı kampanyası, mahkeme neşteriyle kısa kesildi. 

Amerika Bülteni-ÖZEL

(29 Temmuz 2011)

Mayıs ayında yeterli imza toplandığı için il seçim kurulu, sünnet yasağı sorusunun da oy pusulasına konularak referandum yapılması talebini resmen kabul etmişti. Eğer, referandum kabul edilseydi, San Francisco, sünneti yasaklayan ilk belediye olacak ve şehirde 18 yaşından küçükleri sünnet ettiren ebeveyn hakkında 1000 dolara kadar para ve 1 yıla kadar hapis cezası verilecekti.

Ancak, sünnet referandumu kampanyası mahkemeden gelen neşterle kısa kesildi. Yargıç Loretta M. Giorgi, California yasalarına göre ancak eyalet otoritelerinin sağlık konularında kısıtlayıcı yasa yetkisine sahip olduğunu, il belediyesinin bu konuda karar veremeyeceğini belirterek, ‘sünnet yasağı sorusunu’ referendum oy pusulası listesinden çıkarttı. Loretta M. Giorgi ayrıca talebin, dini inanç özgürlüğüne aykırı olduğuna da hükmetti.

İnançları gereği erkek çocuklarını sünnet ettiren Müslüman ve Yahudiler, ortak bir kampanya ile yasağa karşı mücadele veriyordu. Birlikte çalışan Müslüman ve Yahudi bazı dernekler, referandumun geçse bile bunun ABD Anayasasının din ve ifade hürriyetini garanti altına alan Birinci Tashih Maddesine (First Amendment) aykırı olduğu için mahkemelerce iptal edileceğini savunurken, sünnet yasağına karşı çıkanlar, Yüksek Mahkeme’nin daha önce Mormon inancındaki ‘çok eşliliği’, din ve vicdan hürriyeti kapsamında görmeyerek yasakladığına dikkat çekiyordu.