Skip to content
Menu

El Cezire ABD ekranında: New York’ta 24 saat yayına başladı

Küresel haber akışında etkin Amerikan haber kanallarına meydan okuyan Arap haber kanalı El Cezire, kürenin dört bir yanındaki rekabetini ABD’ye taşıdı.

Amerika Bülteni – ÖZEL

(1 Ağustos 2011)

Katar merkezli El Cezire haber kanalı, bu gece yarısından itibaren New York’ta da televizyon yayınına başladı. Bugüne kadar El Cezire’yi sadece web sitesinden takip edebilen ve büyük ilgi gösteren şehirde artık Al Jazeera English, Time Warner Cable ağından New Yorkluların önemli bir kısmına ulaşacak. Amerikan pazarında ilk büyük hamlesini yapan El Cezire yetkilileri, önümüzdeki günlerde Verizon FiOS üzerinden de yayına geçeceklerini de belirttiler.

Huffington Post’a açıklamada bulunan El Cezire İngilizce yayınlarının müdürü Al Anstey, web sitelerine yönelik trafiğin New York’ta dünyanın diğer bütün şehirlerinden fazla olduğunu belirterek, ‘’New York çok önemli bir şehir. Dünyanın her yerine bakan bir şehir ve dünyanın her yeri de ona bakıyor. Gerçek anlamıyla küresel bir şehir. Oldukça çoğulcu, entelektüel bir kitlesi var. Bu sebeple New York büyüme stratejimizin oldukça anahtar bir unsuru’’ dedi.

2006 yılında yayına başlayan Al Jazeera English, Arapça yayın yapan ana kanalının ABD’de gördüğü antipati ve muhalefeti kırmış gözüküyor. El Cezire Arapçanın, Bin Ladin kasetlerini yayınlaması ve ABD’nin Irak savaşı sırasındaki yayınları nedeniyle, Bush yönetimine yakın bazı isimler kanalın bombalanmasını bile gündeme getirmişti.

Ancak, özellikle Arap baharının başlamasından sonra ABD yönetimi ile El Cezire arasındaki buzlar da çözüldü. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, El Cezire’nin yayınlarını ‘’gerçek haber’’ olarak nitelerken, iki ay sonra Temsilciler Meclisi azınlık grubu lideri Nancy Pelosi ile 2008 Cumhuriyetçi başkan adayı Senatör John McCain El Cezire’nin yemeğine katıldı.

100 ülkede televizyondan izlenebilen El Cezire haber kanalı bugüne kadar sadece 3 ABD şehrinde izlenebiliyordu. Başkent Washington D.C., Vermont eyaletinin Burlington şehri ve Ohio eyaletinin Toledo şehri. Şimdi artık New York’ta Time Warner ağı üzerinden 92 ve 91’nci kanallardan 24 saat televizyondan seyredilebilecek.