Skip to content
Menu

Avustralya göçmenleri Youtube videosuyla caydıracak

Avustralya hükümeti kaçak göçmenleri caydırmak için, sığınma başvuruları reddedilip Malezya’ya gönderilen kişilerin görüntülerini içeren videoları Youtube’a yüklediğini açıkladı.

Videoda, Christmas Adası’nda Avustralya’ya ait bir gözaltı merkezine getirilen ve ardından uçağa bindirilerek geri gönderilen kişilerin görüntülerine yer veriliyor.

Sığınmacılar konusu Avustralya iç siyasetinin hassas konularından biri.

Avustralya hükümeti kısa bir süre önce Malezya ile Avustralya’ya girerken durdurulan 800 kişiyi geri kabul etmesi için bir anlaşma imzalamıştı.

Avustralya da bunun karşılığında hâlihazırda kayıt altına alınan dört bin civarındaki göçmeni kabul edecek.

İnsan hakları grupları, Avustralya’nın imzaladığı anlaşmayı, Malezya’nın henüz Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesini imzalamamış olması nedeniyle eleştiriyor.

Avustralya Youtube’da yayınlanan görüntülerle insan tacirleri tarafından yanlış bilgilendirilen göçmenleri bilgilendirmek istediğini de belirtiyor.

Hükümet daha önce de, gözaltına alınan göçmenlerin yaşadıkları sıkıntıları işleyen ve Avustralya’ya tekne ile gelmeye çalışıp da yolda hayatlarını kaybeden kişilerin hikâyelerinin yer aldığı videolar yayınlamıştı.

Ancak bu video ile ilk kez sınır dışı edilen gerçek sığınmacıların görüntüleri yayınlanmış oldu.

Youtube’daki video özellikle İran, Afganistan, Irak ve Sri Lanka gibi ülkelerden gelenleri bilgilendirmek için sekiz dilde yayınlanıyor.

BBC