Skip to content
Menu

MTV, 30 yılda ne kadar değişti, neleri değiştirdi?

1 Ağustos 1981 gecesi saat 12:01’de yayınladığı ‘’Video Killed the Radio Star’’ klibiyle yayın hayatına başlayan efsanevi müzik kanalı MTV, 30’ncu doğum gününü kutluyor. 30 yılda iki kuşağa ‘MTV kuşağı’ adını veren kanal, hem bugün başlangıcından oldukça farklı bir konsepte evrildi hem de gençlği de kendisiyle beraber değiştirdi. Madonna’dan Snooki’ye işte MTV’nin kimini kızdıran kimini alkışlatan kendi değişimi ve neden olduğu değişimleri:

Amerika Bülteni – ÖZEL

(2 Ağustos 2011)

Müzik klibini sektörün en önemli unsurlarından biri haline getirdi

MTV sayesinde klip, müzik endüstrisinin en önemli endüstrilerinden biri haline geldi. Madonna, Duran Duran’a, ve The Clash’a kadar birçok yıldız isim ve grup, ilk kez ulusal düzeye MTV ile çıktılar. Washington Posttan Jen Chaney, ‘’Hepimiz MTV izleyebilme imkanını istiyorduk çünkü evinde MTV izleyebilmek, karizma logosu takmak gibiydi’’ diyor.

Video klip ödüllerindeki(VMA) sansasyonlar

MTV’nin video müzik ödülleri töreni (VMA) ilk gerçekleştiği yıldan beri sürekli büyük sansasyonları ve skandallarıyla da hafızlara kazındı. CNN’den Megan Choi, 27 yıl önce ödül töreninde Madonna’nın ‘’Like a Virgin’’ adlı şarkısını gelinlikle söylerken bütün dünyanın nasıl şok olduğunu hatırlatıyor.  2010 yılında ise Kanye West‘in sahnede Taylor Swift’i adeta bombalaması haftalarca konuşuldu.

MTV, rap müziği ana akıma taşıdı

Jen Chaney, MTV’nin hip-hop müziğe geç kapılarını açmasına rağmen oldukça etkili bir açılım yaptığına dikkat çekiyor. 1988 yılından 1995’e kadar devam eden ‘’Yo!MTV Raps’’ adlı program, rap müziğin daha geniş kesimlerle tanışmasına başka her şeyden çok katkı yaptı. TV Guide’tan Rich Juzwiak da, MTV’nin katkısı sayesinde hip-hop’un iyice marijinalleşip yok olmaktan kurtulduğunu dile getiriyor.

‘Reality tv’ konseptini yarattı

1992 yılında MTV, birbirine yabancı 7 insanın bir evde yaşaması halinde neler olabileceğini gösteren bir dökümanter seriyi gerçek insanlarla yaparak yeni bir türün doğuşuna neden oldu. MTV tarihinin en uzun süre yayında kalan programı olan The Real World, 20 yılda HIV/AIDS’ten, ırksal ilişkilere, alkolizmden ev içi şiddete kadar birçok konuyu gündeme getirerek ülke gündemine mal etti. The Telegraph gazetesinden Daisy Bowie-Sell, MTV’nin yarattığı reality show televizyon konseptine bugün televizyon dünyasının her yerinde rastlamanın mümkün olduğuna işaret ediyor.

Reality şov konseptini sürekli güncelleyip geliştirdi

MTV, reality tv konseptini yaratmakla kalmadı, onu sürekli olarak güncelleyip yenileyen bir kurum olmayı da başardı. The Osbournes ve The Hills gibi programlarla dökümanterden çok hikayeciliğe eğilen bir reality şov tandansı yakalandı. Şöhretin ve maaşın derecesini yeniden tanımlayan Jersey Shore ile tür sosyal etkinlikte zirveye ulaştı. The American Spectator’dan Daniel Flynn, MTV’nin,  Teen Mom ve 16 and Pregnant gibi yeni programlarıyla da Amerikan kültürünü şekillendirmeye devam edeceğinin sinyallerini verdiği görüşünde.

Bir kanalın kendi seyirci kitlesiyle beraber büyüyebileceğini ispatladı

MTV artık müzik klipleri yayınlayan bir kanal değil diyor Washington Post’tan Jen Chaney ve ekliyor: Çünkü seyircisi artık, Snooki türünden farklı şeyler istiyor kanaldan. Ancak MTV, başlangıçta da genç kuşağa hitap ediyordu bugün de… Sadece eski gençlerin yerini yeni gençler aldı.